Bývalé silo v Řevničově se mění v atypické bydlení

Developerská společnost PALLADIUM uskutečňuje netradiční projekt nového bydlení v Řevničově na Rakovnicku. Dva obytné domy vzniklé rekonstrukcí bývalé Zajícovy parní pekárna z roku 1850 jsou již obsazeny, projekt nyní pokračuje konverzí sila v atypický loft. Hrubá stavba projektu byla hotova v dubnu 2012; dokončení celé rekonstrukce je plánováno na závěr letošního roku, sdělil developer.

„Při rekonstrukci objektu sila klademe velký důraz na zachování původních industriálních prvků. Do interiéru tak bylo zakomponováno například původní litinové schodiště. Na všech stěnách v interiéru je přiznán i původní betonový povrch, na němž jsou vidět otisky šalovacích prkem z roku 1928,“ říká ředitel společnosti PALLADIUM Petr Wimmer.

Čtyřpodlažní budova bývalého sila má pravidelný čtvercový půdorys a vypíná se do výšky 14 metrů. Každé podlaží nabízí užitnou plochu o rozměru 36 čtverečních metrů a je navrženo tak, aby splňovalo požadavky na moderní loftové bydlení, a zároveň aby každému z jeho obyvatel poskytovalo nejenom dostatek prostoru a soukromí, ale i výhled do okolí. Nejvyšší podlaží, které je navrženo jako ateliér, pracovna či luxusní společenská místnost, proto poskytuje velké prosklené plochy ve fasádě. Po dokončení projektu se tak silo promění v zajímavý prostorný loftový byt 5+1 o celkové užitné ploše 144 čtverečních metrů.

Hlavním cílem české developerské společnosti PALLADIUM, která byla založena v roce 2008, je budovat cenově dostupné nízkoenergetické domy. Domy EKORD, které postavila například v Unhošti nebo ve Stehelčevsi na Kladensku, mají v současnosti již své vlastníky. PALLADIUM se zaměřuje také na revitalizaci brownfields (Bydlení v Řevničově) či vodních nádrží. K referenčním projektům z této oblasti patří kupříkladu revitalizace retenční nádrže na pražské Velké Ohradě.