Byznys s bitcoiny chytá druhý dech. Investuje do něj banka Goldman Sachs

Bitcoiny (ilustrační foto)

Bitcoiny (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0, Antana via Flickr

Finančníci z Wall Street začali psát nové dějiny bitcoinu. Legendární investiční banka Goldman Sachs (GS) ohlásila posledního dubna investici do bitcoinového startupu Circle Internet Financial. Za několik desítek milionů dolarů koupila podíl v projektu digitální peněženky pro spotřebitelské masy.

Stala se tak první velkou bankou na světě, která vložila své peníze do byznysu spojeného s touto virtuální měnou. Záštita velkým jménem může pomoci oprášit pohasínající slávu bitcoinu. V den investice totiž internetová měna posílila o více jak pět procent.

Dalším významným investorem je v Circle podle časopisu Fortune čínské investiční impérium IDG Capital Partners. Celková investice obou velkých hráčů činí 50 milionů dolarů a představuje zhruba čtvrtinový podíl ve firmě, což bitcoinový startup Circle oceňuje na hodnotu kolem dvou set milionů dolarů.

Pojistkou banky pro premiérovou investici v novém odvětví bude ostřílená byznysmenka Michele Burnsová, která je členkou nejužšího managementu Circle a současně vysoce postavenou manažerkou GS.

Goldman Sachs vnímá bitcoin jako „jeden z megatrendů“ dnešního finančního světa

„Rané bitcoinové projekty trpěly na řadu podvodů a zájem spotřebitelů o virtuální měnu opadl. Každá investice velkých jmen z Wall Street ale dává bitcoinu velkou dávku legitimity,“ říká zakladatel firmy Circle Jeremy Allaire.

Důležitou součástí byznysu Circle mají být oproti tradičním bankovním kanálům podstatně rychlejší transfery peněz. „Chceme, aby se převod peněz stal stejně snadným a rychlým krokem, jako je třeba odeslání mailu,“ dodává Allaire.

Příslib do budoucna

GS ve své nedávné zprávě hovoří o bitcoinu jako o „jednom ze čtyř megatrendů“ současného finančního světa, podle bankéřů je virtuální měna příslibem budoucího byznysu v hodnotě 1,2 bilionu dolarů. „Chceme být součástí byznysu, který se stal více elektronickým a otevřeným,“ uvedl na svém blogu po oznámení transakce Tom Jessop z GS.

Po prvotním boomu se přitom popularita bitcoinu v posledním roce prakticky zhroutila. Zatímco ještě koncem roku 2013 se bitcoin obchodoval i za ceny kolem třinácti set dolarů, v současnosti si investoři jednotku virtuální měny cení na 237 dolarů.