Carl Icahn vzdal boj o kontrolu nad výrobcem počítačů Dell

Veteránský investor Carl Icahn

Veteránský investor Carl Icahn Zdroj: Profimedia.cz

Investor Carl Icahn se rozhodl ukončit svou snahu o zablokování plánovaného převzetí amerického výrobce počítačů Dell skupinou vedenou jeho zakladatelem Michaelem Dellem. Uvedl to v dopise akcionářům. Zdůraznil však, že je i nadále proti tomuto převzetí.

Icahn tvrdí, že nabídka na převzetí Dellu jeho zakladatelem a investiční společností Silver Lake za 25 miliard dolarů firmu podhodnocuje, a učinil již řadu kroků, aby převzetí zabránil. Podle dopisu však nakonec dospěl k závěru, že boj proti tomuto převzetí je „téměř nemožné vyhrát“.

Carl Icahn vlastní ve společnosti Dell téměř devítiprocentní podíl. Je tak druhým největším akcionářem po zakladateli firmy Michaelu Dellovi, který kontroluje 16procentní podíl a hodlá podnik po dokončení transakce stáhnout z akciového trhu. Akcionáři by o nabídce na převzetí měli hlasovat ve čtvrtek.

Dell uvedl svou firmu na veřejný trh v roce 1988, kdy měla hodnotu 85 milionů dolarů. Dell trhu osobních počítačů kraloval zejména na vrcholu internetového boomu kolem roku 2000, kdy jeho hodnota překračovala 100 miliard dolarů. V roce 2006 jej z první příčky sesadila jiná americká společnost Hewlett-Packard.

V současnosti je Dell třetím největším výrobcem počítačů na světě, firma ale dál ztrácí. Společnost podle expertů potřebuje razantní restrukturalizaci, kterou chce její zakladatel provést bez toho, aby trh tlačil na rychlé výsledky. Cílem je změnit hlavní zaměření firmy z výroby počítačů na výnosnější poskytování služeb pro podnikovou klientelu.

Ve druhém čtvrtletí Dell utrpěl kvůli váznoucímu odbytu a přes vyšší tržby proti očekávání pokles zisku o 72 procent. Čistý zisk dosáhl hodnoty 204 milionů dolarů, tedy 12 centů za akcii. Očištěný zisk na akcii o jednorázové vlivy dosáhl 25 centů při očekávání trhu 24 centů. Propad výsledků nahrává rozhodnutí, aby akcionáři nabídku na převzetí ze strany CEO Della a Silver Lake Management přijali. Dell by se tak restrukturalizoval a stal se soukromou společností.