Cedule, lákající na hazard v Litvínově mizí. Herny ale zůstávají dál

Blikající poutače upozorňují Litvínovany na hernu už jen výjimečně. Až se oteplí, zmizí automaty i z obrázků na výlohách.

Litvínov / Zlikvidujte všechny poutače a blikající panely lákající lidi na hazard. S tímto doporučením přišla před časem litvínovská radnice. I když se počet heren ve městě nesnížil a zhruba čtyři desítky jich fungují dál, reklamní cedule a vývěsní štíty mizí. Ne ale všude, jak si ověřila Sedmička.

S myšlenkou omezení reklamy na hazard přišli za radními představitelé dvou unií, které sdružují většinu provozovatelů výherních automatů. „Věděli jsme, že to zafungovalo už v Ústí nad Labem. Je to jeden z kroků, jak docílit, aby se lidé bydlící v ulici, kde je nějaká herna, cítili alespoň trochu bezpečněji,” říká místostarosta Martin Klika.

Dohodu nerespektují

Deklarací se neřídí pouze čtyři provozovatelé sázkových zařízení. „Zjistili jsme, že ne všichni provozovatelé spadají pod ty dvě unie,” vysvětluje si jejich naprostou ignoraci o domluvu s městem velitel litvínovských strážníků Zdeněk Urban.

Dalších osm provozovatelů sundalo poutače, výlohy heren ale stále zdobí obrázky automatů, které mají přilákat lidi dovnitř. „Dáváme jim čas, dokud se neoteplí. Řekli, že polepy na skleněných plochách mohou odstranit jenom v případě, že teploty neklesají pod nulu,” vysvětlil starosta Daniel Volák s přesvědčením, že majitelé heren svůj slib dodrží. Ti, kteří ale mají už všechno v pořádku, to berou jako pouhou výmluvu. „Ano. Souhlasím s tím, že by mohla výloha opravdu prasknout. Když si ale najmou firmu, která se tím zabývá, mohou si nechat sundat polep i v mrazech. Samozřejmě je to vyjde třikrát dráž,” vypovídá Vladimír Hrachovec z ostravské společnosti Irucia, která spravuje automaty například v hernách ve Studentské ulici u gymnázia.

Všechny nežádoucí reklamy stihli v termínu sundat i na janovském sídlišti v herně společnosti Bonver. „Není to pro nás technický problém, nový polep vyjde podle velikosti v řádech desítek tisíc korun. Nicméně víme, že takové opatření snižuje atraktivitu herny,” myslí si Jan Kulajta, reklamní manažer Bonveru.

Pokud všechno nechtěné z heren nezmizí do jara, bude se radnice snažit provozovatelům jejich práci znepříjemnit. „Máme různé páky, jak je dotlačit k tomu, aby se s námi dohodli. Nechceme, aby podnikání úplně zrušili. Dosáhli bychom akorát toho, že by podniky otevřeli v sousedních obcích. Nemáme iluze, že bychom se automatů zbavili úplně,” uvádí Klika.

Podle provozovatele jednoho janovského podniku Martina Macháčka však většina stejně skončí. „Nikdo nebude živit hernu s obratem sto tisíc. Taková nevydělává,” předpovídá Macháček. Strážníci, kteří obcházejí a kontrolují herny během služby potvrzují, že většina provozoven zeje prázdnotou. „Málo lidí v zimě. Přijdou až bude teplo,” říká lámanou češtinou vietnamský provozovatel herny Victoria u janovské základní školy. Na časté kontroly strážníků je zvyklý. Když zjistí, že mu nic nehrozí, protože světelný jackpot odmontoval, neodmítá ani focení.

Smůlu měl mladík, kterého u automatu strážníci zkontrolovali. „Je to známá firma. Není to poprvé, co jsme ho přistihli. Trvalé bydliště má na radnici, ale přespává v Janově,” říká strážník Pavel Putna. Kontrola lidí u automatů je jednou z jeho povinností. A to nejen lidí místních. Do Litvínova jezdí hrát lidé z okolních měst.

„Pokud zjistíme, že berou dávky, upozorníme příslušný úřad, kde dávky dostávají,” vysvětluje místostarosta Martin Klika. Litvínovští, kteří pobírají dávky a jsou přistiženi u automatů, dostanou jejich část v poukázkách.