Celosvětové prodeje chytrých telefonů dosáhly nového rekordu

Smartphone (ilustrační foto)

Smartphone (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Celosvětový prodej chytrých telefonů ve třetím čtvrtletí dosáhl podle údajů IDC (International Data Corporation) nového rekordu. Dodávky chytrých telefonů na globální trh ve třetím čtvrtletí stouply o 39 procent na rekordních 258 miliónů přístrojů. K růstu přispěla hlavně poptávka po levnějších přístrojích s operačním systémem Android v Číně.

Dominantní postavení si nadále drží Samsung a Apple, i když podíl Applu na trhu se mírně snížil. Vyplývá to ze zprávy, kterou v úterý zveřejnila výzkumná skupina IDC.

Prvenství drží stále Samsung

Největším výrobcem chytrých telefonů na světě nadále zůstává Samsung, který ve čtvrtletí dodal na trhy více přístrojů než další čtyři výrobci dohromady. Podle IDC dodávky Samsungu za červenec až září stouply o 40,5 procenta na 81 miliónů přístrojů a jeho podíl na trhu mírně vzrostl na 31,4 procenta.

Druhá příčka patří Applu, který dodal 34 miliónů svých iPhonů, o 26 procent více než před rokem. Jeho podíl na trhu se však snížil o 1,3 procentního bodu na 13,1 procenta. Firma představila dva nové přístroje až koncem čtvrtletí.

Prodeje v USA a Evropě klesají, roste zájem na rozvojových trzích

Další příčky patří firmám Huawei, Lenovo a LG Electronics. Každá z firem dodala na trh ve čtvrtletí o něco více než 12 miliónů přístrojů a jejich podíl na trhu činí necelých pět procent.

Růst prodeje chytrých telefonů v USA a Evropě zpomaluje. Pozornost se nyní soustředí na spotřebitele v rozvojových zemích. Mnoho z nich zde však dává přednost levnějším přístrojům, než jsou iPhony od Applu.

IDC očekává, že další růst dodávek bude pokračovat i v posledním čtvrtletí roku.