Central Group letos zvýšil prodej o třetinu na 800 nemovitostí

Tuzemská developerská společnost Central Group od ledna do srpna prodala 806 nemovitostí, což představuje nárůst o 33 procent proti stejnému období loni. Letos firma zároveň nakoupila pozemky pro bytovou výstavbu v pěti lokalitách v Praze za více než 260 milionů korun. Podle předsedy představenstva Dušana Kunovského by se letos prodej mohl přiblížit rekordnímu předkrizovému roku 2007, kdy Central Group prodal kolem 1400 nemovitostí. "Nyní přichází podzimní prodejní období, které pravidelně bývá z hlediska prodejů nejlepší dobou roku," řekl Kunovský.

Prodej nemovitostí podle Kunovského letos rostl zejména kvůli plánům státu od příštího roku zvýšit sazbu DPH z deseti na 14 procent. Zákazníci využívali také příznivých podmínek hypotečních bank. „Pro další nákupy nových pozemků a brownfields má Central Group pro příštích šest měsíců vyčleněno 750 milionů korun. Veškeré naše akvizice i výstavbu financujeme z vlastních zdrojů bez potřeby bankovního úvěru,“ podotkl Kunovský.

Společnost Central Group také do prodeje zařadila nové byty v pražských Hlubočepích, kde firma nabízí 88 bytů. Stavba bude dokončena do prosince 2012. Nově do nabídky přichází také 37 bytů na pražském Břevnově, které mají být dokončeny do června 2013. Central Group také zahájil prodej nové etapy bytů ve Zličíně a rodinných domů v Brandýse u Prahy. V první polovině příštího roku čeká Central Group útlum v prodeji kvůli vyšší sazbě DPH. „Od ledna příštího roku se ceny nových bytů v naší nabídce bezesporu zvýší. Nově nabízené byty v Praze jsou totiž na svém cenovém dně a zvýšení DPH se ve většině lokalit nutně promítne do jejich cen,“ dodal Kunovský.

Central Group je jedním z lídrů tuzemského bytového trhu. Celkem už firma hlavně v Praze a okolí prodala kolem 9000 bytů, rodinných domů a parcel. Největší konkurencí firmy jsou společnosti Finep, Ekospol a Skanska.