Ceny bytů v Česku zmírnily pokles

Nabídkové ceny bytů se v Česku v třetím čtvrtletí snížily o 0,6 procenta po dvouprocentním poklesu ve druhém čtvrtletí. V Praze ceny bydlení klesly o 0,4 procenta, mimo hlavní město o 0,7 procenta, vyplývá z nejnovějších údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). „Pokles cen rezidenčních nemovitostí můžeme potvrdit, vychází i v našich datech, ale podle našeho názoru se jedná o pokles pouze relativní v rámci statistik,“ komentoval analytik realitní poradenské společnosti Jones Lang LaSalle Ondřej Novotný.

ČSÚ při výpočtu nabídkových cen vychází z veřejně dostupných zdrojů, například z nabídek realitních kanceláří. Podle mnoha odborníků se ale nabídkové a realizované ceny mohou výrazně lišit. V případě nových bytů je podle většiny oslovených stavitelů a makléřů možné očekávat, že v příštím roce jejich ceny kvůli plánovanému zvýšení sazby DPH porostou. „U nově zahájených projektů s cenami odpovídajícími současnému trhu lze očekávat částečné nebo úplné promítnutí zvýšené DPH do cen bytů. Pro rozhodnutí bude podstatná aktuální spokojenost s dosaženou úrovní prodejů na daném projektu,“ uvedl obchodní ředitel realitní kanceláře Lexxus Peter Višňovský.

Jiné to ale může být u již prodávaných projektů. „U projektů, které jsou již v prodeji a rozhodnutí o zvýšení DPH padlo po zahájení prodeje, si developer v současné době nemůže dovolit zvyšování ceny a tento náklad půjde k jeho tíži,“ míní jednatel developerské firmy Solo Praha David Raiser. Konečná cena nových bytů by se ale podle něj přesto zvyšovat nemusela ani v jiných případech, protože vyšší daň může pokrýt pokles cen stavebnin a stavebních prácí. Vláda plánuje od příštího roku zvýšit sníženou sazbu DPH z deseti na 14 procent. Následně od roku 2013 by se měly sazby DPH sjednotit na 17,5 procenta.