Češi loni volali o pětinu levněji, ceny klesly díky neomezeným tarifům

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Viktor Hanacek, picjumbo.com

Cena mobilního volání loni v Česku klesla meziročně o 19 procent na 1,78 Kč za minutu. Za poklesem stojí zejména výrazné snížení cen u neomezených tarifů, se kterým přišla loni na jaře Telefónica a k němuž se následně připojili oba konkurenti. Tlak na ceny způsobili i vznikající virtuální operátoři, kteří využívají infrastrukturu klasických operátorů.

Informace o loňských sazbách zveřejnil cenový barometr Českého telekomunikačního úřadu, který porovnává maloobchodní ceny mobilních telefonních služeb společností Telefónica, T-Mobile a Vodafone.

Barometr ceny srovnává pomocí spotřebních košů. Za posledních pět let průměrné volání zlevnilo na méně než polovinu. V roce 2005 se pohybovalo kolem 4,65 Kč za minutu mobilního hovoru.

Operátoři čelili v minulých letech kritice, že tuzemské mobilní volání patří k nedražším v Evropě. Podle posledního srovnání společnosti Strategy Analytics se cenová hladina v Česku loni posunula k průměru zemí OECD.

Vývoj průměrné ceny za minutu volání (zdroj: ČTÚ):Průměrná cena voláníPrůměrná cena volání | ctu

Ve všech spotřebních koších se pozice České republiky podle ČTÚ pohybuje na průměru srovnávaných zemí či v první, tedy levnější polovině zemí. Měřeno kurzem podle parity kupní síly jsou výsledky ČR o několik pozic horší.