Češi patří k nejnáruživějším uživatelům sociálních sítí na světě

Facebook se jeví jako rychlejší forma komunikace než email.

Facebook se jeví jako rychlejší forma komunikace než email. Zdroj: Profimedia

Popularita sociálních sítí se po světě rozšířila raketovou rychlostí. V některých zemích používá Facebook a podobné sociální weby už zhruba polovina dospělých. Češi jsou přitom podle výzkumu amerického institutu Pew Research Center ve využívání sociálních sítí na světové špici.

Sociální sítě si kromě Čechů oblíbili zejména Britové, Američané, Rusové a Španělé. Výsledky průzkumu Pew Research Center ukazují, že se Facebook a spol. uchytil i v rozvojových zemích. Tam, pokud lidé mají k internetu přístup, využívají ho právě zejména ke komunikaci na sociálních webech.

Jak jsou rozšířené sociální sítě?

Jak jsou rozšířené sociální sítě?Jak jsou rozšířené sociální sítě? | Pew Research CenterZdroj: Pew Research Center

Není žádným překvapením, že jsou sociální sítě populární hlavně mezi nejmladší generací. V Česku je ale oproti jiným zemím poměrně vysoké číslo lidí aktivních na sociálních webech i ve věku 30 let a výš.

Sociální sítě opanovala nejmladší generace

Sociální sítě opanovala nejmladší generaceSociální sítě opanovala nejmladší generace | Pew Research CenterZdroj: Pew Research Center

Naopak ve využití smartphonů je Česko relativně pozadu. Podle Pew Research Center jsou chytré telefony v rámci zkoumaných zemí nejrozšířenější v Japonsku, Británii a Spojených státech. Velmi populární jsou i v Číně, ale dominantně hlavně mezi nejmladší generací.

Rozšířené jsou smartphony hlavně mezi mladými

Rozšířené jsou smartphony hlavně mezi mladýmiRozšířené jsou smartphony hlavně mezi mladými | Pew Research CenterZdroj: Pew Research Center