Češi vyhráli tendr pro Galileo, obstarají softwarový vývoj

Družice systému Galileo

Družice systému Galileo Zdroj: ctk

Pražská společnost BoldBrick zvítězila v tendru Evropské komise. Společně se španělskou firmou Bilbomatica bude poskytovat IT služby pro vesmírný projekt Galileo. Hodnota zakázky je podle zadání soutěže 2,5 milionu eur, což je 70 milionů korun.

„V konsorciu jsme se ucházeli o tendr vypsaný European GNSS Agency. Byli jsme úspěšní, tendr ale dosud nebyl uzavřen a nebyla ještě podepsána smlouva. To očekáváme během několika týdnů,“ potvrzuje úspěch generální ředitel společnosti Boldbrick Ondřej Tučný.

Výběrové řízení bylo administrováno agenturou GSA. Ta má na starosti správu evropského družicového systému Galileo. „Budeme se starat o softwarový vývoj nad Microsoft technologiemi, zejména pro platformu SharePoint. Plus budeme poskytovat odpovídající část technické podpory,“ opisuje úlohu české firmy Ondřej Tučný. Při realizaci zakázky bude Boldbrick spolupracovat s další českou firmou Mainstream Technologies.

Galileo je aktuálním a zatím jediným společným evropským vesmírným projektem. Dohromady 30 družic za přibližně 5 miliard eur, tedy 140 miliard korun má kromě bezpečnostní funkce zlepšit funkčnost evropské GPS navigace. Agentura GSA, která se o Galileo stará sídlí v Praze.

Ambice na Západě

Společnost BoldBrick se zabývá zejména vytvářením cloudových řešení a správou dat. „Dostali jsme se do skupiny Business-Critical SharePoint partnerů Microsoftu. To u nás není moc známá certifikace ani mezi odbornou veřejností, protože takových firem je v celé střední a východní Evropě jen pět,“ chlubí se ředitel Boldbrick Ondřej Tučný.

Jak dále potvrzuje, zakázka od Evropské komise bude znamenat i rozšíření aktivit a počtu zaměstnanců. Firma se podle Tučného slov bude dále usilovat o prestižní obchody za hranicemi Česka. „Chceme mít partnerskou sítí pokrytu většinu Západní Evropy a aktivně spolupracovat s několika partnery v USA,“ uzavřel Tučný.

Bublina jménem Galileo