Češi začínají hledat bydlení v době, kdy mají partnera

Podle mladých Čechů, kteří uvažují o bydlení, je tím správným časem k jeho pořízení manželství nebo vážný vztah. Tvrdí to téměř polovina z nich (45 procent). Když si pak mladí nemovitost vybírají, rozhodují se zejména podle lokality. Pokud financují nemovitost hypotékou, pak si vybírají tu nejlepší nabídku na trhu. Ukázal to průzkum Hypoteční banky, specialisty na hypoteční úvěry, který zkoumal názory mladých lidí do 35 let na vlastní bydlení.

Kromě manželství nebo vážného vztahu (45 procent) jsou dalšími důvody k uvažovanému vlastnímu bydlení výhodná situace na trhu nemovitostí, konec studia a následný nástup do nového zaměstnání, nebo narození dítěte. Praxe však ukazuje, že důvody, které reálně vedou mladé Čechy k pořízení vlastního bydlení, se mírně odlišují od toho, co původně zamýšleli. Rozhodující je společný život s partnerem (60 procent) druhým nejdůležitějším faktorem je pak osamostatnění se od rodičů (35 procent). Veliký názorový posun je patrný i u narození dítěte, tento důvod ve skutečnosti motivoval až 18 procent z těch, kteří si bydlení již pořídili.

Hlavním kritériem je poloha nemovitosti

Průzkum Hypoteční banky mimo jiné ukázal, podle čeho si mladí v současnosti vybírají vlastní byt nebo rodinný domek. Hlavním zvažovaným důvodem je poloha nemovitosti. Hledí zejména na blízkost práce (43 procent) a pro páry s dětmi je poměrně důležitá dostupnost školy, nebo školky. Svou roli samozřejmě hraje i vysněná lokalita. „Lidé jsou ale v tomto směru postupně racionálnější. Když jsme se na ten samý dotaz ptali v loňském roce, vysněnou lokalitu hledala téměř čtvrtina mladých, dnes to není ani desetina,“ říká Bohdan Suchánek, ředitel marketingové komunikace Hypoteční banky.

Většina mladých lidí využívá hypotéku

Průzkum Mladí a bydlení zpracovala exkluzivně pro Hypoteční banku společnost NMS Market Research. Průzkumu, který byl dvoukolový a skončil ve druhé polovině letošního roku, se zúčastnilo celkem 1 048 respondentů ze všech krajů České republiky ve věku od 18 do 35 let.