Češi zvládli první část baráže o Evropu, zbývá poslední krok

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Simanek Vit

Čeští fotbalisté v prvním ze dvou barážových zápasů o postup na mistrovství Evropy porazili 2:0 Černou Horu po brankách Pilaře a Sivoka, který se trefil v druhé minutě nastaveného času. Dvoubrankový náskok bude tým trenéra Michala Bílka hájit v úterý v Podgorici. Hosté budou v odvetě postrádat Jovanoviče, který podruhé v kvalifikaci dostal žlutou kartu.

V sychravém počasí se domácí tým i bez Baroše, který se posadil jen mezi náhradníky, hned v úvodu dostal do náporu, který rezultoval během několika minut ve dvě standardní situace, ale obě hostující obrana odvrátila.

Černohorci působili podrážděně, každé písknutí rozhodčího komentovali a doprovázeli divokými gesty, kterými vynikal především trenér Brnovič. Ve čtvrté minutě je málem umlčel Plašil, ale jeho střelu mezi tyče gólman Mladen Božovič ustál. Česká aktivita pokračovala, hosté ale pracovali v defenzivě přesně, a když už se domácí rychlou kombinací přes obránce dostali, skončila akce špatnou přihrávkou, nebo svoji možnost Češi zmařili. Mimo vypálil Pekhart, který pak postrčil ve 34. minutě míč do výtečné pozice Jiráčkovi, ale ten ho poslal nad.

Hosté už v prvním poločase předvedli, že v ofenzivě dokážou využít sebemenší prostor k ohrožení branky a rána Vukčeviče v závěru úvodní čtvrthodiny pořádně vystrašila brankáře Čecha, i když šla nad. Ještě nebezpečnější okamžiky hosté vyprodukovali v úvodu druhého poločasu, kdy musel Čech skvělým zákrokem vyrazit technickou střelu Vukčeviče, v zápětí Jovetič nestačil míč umístit do branky.

Češi pak dostali otěže zápasu znovu do svých rukou a po hodině hry měl Jiráček další výbornou palebnou pozici, ale po uvolnění na hranici šestnáctky znovu mířil mimo. V 63. minutě už ale mohli čeští fotbalisté slavit: Rosický vyslal uličkou před vápno Pilaře, který z dvaceti metrů poslal nádhernou střelu po levé ruce brankáře míč do sítě.

Možnost navýšit náskok měl český celek ještě v 78. minutě, kdy po faulu na Rosického vyslal Kadlec trestný kop, který srazil zřetelně rukou daleko od těla Vučinič, ale sudí Atkinson penaltu neodpískal. Chyb v hostující defenzivě přibývalo, vzápětí měl štěstí brankář Božovič, který nechtěně trefil hlavu Pekharta, ale míč se odrazil mimo.

V závěru se znovu mohl prosadit Pilař po Rosického prostrčení, ale v šestnáctce se nestihl dostatečně rychle zorientovat. V nastaveném čase ale přece jen přišel druhý gólový moment zápasu. Rosický poslal trestný kop na Sivoka, který na bližší tyči hlavou zdvojnásobil náskok.