Česká Tesla hodlá dobýt trh. Prodávat se má začít již letos

Luka EV

Luka EV Zdroj: MW Motors

Luka EV
Luka EV
Luka EV
Luka EV
Luka EV
40
Fotogalerie

Vzhledem působí jako něco, co uteklo z padesátých let. Jenže automobil Luka EV od české automobilky MW Motors je elektromobil a splňuje všechny požadavky moderního vozu. Firma poslední měsíce podle svých slov ladila veškeré nedostatky a nyní se vozidlo přiblížilo své finální podobě. Podle zástupců této malé automobilky by se vůz Luka EV mohl začít prodávat ve druhé polovině letošního roku. 

Automobilka MW Motors vznikla na Plzeňsku v roce 2017. Stojí za ní Ir Maurice Ward. Podnikatel, který se do Čech přistěhoval v 90. letech. Jeho nynější projekt si dává za úkol oslovit zákazníky elektrickým kupé s retro vzhledem. 

Současné prototypy, které by se měly blížit finální verzi váží pouhých 815 kilogramů. Dojezd, klíčový parametr všech elektromobilů? Prý až 300 kilometrů. 

„Rozhodli jsme se, že vzniknou dvě varianty. Jedna se stávající technikou s elektromotory v kolech, druhá tradičnější s jedním motorem a pohonem předních kol. Technologie “in-wheel„ totiž klade vysoké nároky na to, aby byl podvozek naladěný ideálně a dosahoval vysoké úrovně jízdního komfortu,“ říká Lukáš Metelka, tiskový mluvčí automobilky. Doplnil, že očekává ve většině prodej spíše tradiční varianty s jedním elektromotorem. Společnost spolupracuje i s německou firmou Wankel, která vyrábí motory. 

Dokáže tuzemský projekt konkurovat jiným podobným modelům ze světa? Troufne si měřít síly s Teslou?

„Také neustále řešíme legislativu a typy homologace. Nechceme přihlašovat každé auto individuálně, nicméně na celoevropskou homologaci zatím nedosáhneme. Nyní máme zajištěné homologace pro jednotlivé státy, jmenovitě Velkou Británii, Holandsko a Belgii, v procesu je Německo a Česká republika,“ dodává Metelka. Podle něj se počítá s tím, že stěžejní trhy v zahraničí budou Anglie a Irsko. 

Podle společnosti by mohlo vznikat až tisíc automobilů ročně. Bude prý ale záviset na poptávce. „Připravovali jsme se na to, přijali nové zaměstnance a zprovoznili větší prostory, kde budeme auta stavět,“ uvádí mluvčí MW Motors Lukáš Metelka. Cena jednoho vozu Luka EV se pohybuje okolo 30 tisíc eur, tedy asi 800 tisíc korun.