SpaceX vypouští nové a nové satelity StarLink. Mají pomoci s internetem, vědci se však bouří

Družice StarLink s polární září v pozadí.

Družice StarLink s polární září v pozadí. Zdroj: SatTrackCam Leiden

Družice StarLink.
Dráha družic StarLink naruší pozorování hvězdné oblohy, bojí se vědci.
Družice StarLink.
Logo Starlink.
5
Fotogalerie

Vesmírná společnost SpaceX Elona Muska vypustila na nižší orbitu Země další várku satelitů systému StarLink. Ty bylo možné na obloze pozorovat i z Česka. Vědci však projekt kritizují s tím, že zhorší viditelnost pro výzkumné teleskopy. Aktuálně vypuštěných družic systému je 420.

Slibný byznysový projekt StarLink má poskytnout vysokorychlostní internetové připojení i do těch částí světa, kde webová infrastruktura zatím není. Roční zisk z tohoto projektu by měl dle analýz Muskově firmě postupně přinést až miliardy dolarů. Vědci nicméně kvůli štítu ze satelitů očekávají, že se efektivita pozorování vesmíru sníží až o třetinu. A aktivity SpaceX v tomto projektu hlasitě napadají. 

SpaceX je už nyní největší soukromý provozovatel satelitů. Expanzi nezasáhla ani současná pandemie koronaviru. Nedávné vypuštění je jen v letošním roce již čtvrté v pořadí. 

Projekt je postaven na systému relativně velkého množství družic na nižší orbitě a tedy blíže povrchu Země. Jednotlivá zařízení si pak budou připojení “předávat” podle toho, jak budou nad danými místy přelétat. Letové hladiny budou ve výšce 340, 550 a 1150 kilometrů. Každá z nich má zajišťovat jiné vysílací pásmo. Celý deštník má začít být funkční už letos. 

SpaceX chce pak díky tomu začít poskytovat internetové služby v Severní Americe, příští rok pak celosvětově. To bude ale vyžadovat ještě razantnější zvýšení počtu družic. Celkový plán počítá s číslem mezi 12 a 42 tisíci. Pro zajímavost, aktuálně je na orbitě všech satelitů dohromady zhruba pět tisíc .

Idea relativně levného internetu dostupného všude a pro všechny však budí vášně mezi vědeckou komunitou. Otázka je jasná. Za jakou cenu se toho má dosáhnout?

Astronomům může Muskův projekt ukrást "čistou" oblohu, kterou potřebuje pro bezproblémové pozorování dalekých objektů ve vesmíru. V případě, kdy by astronomové měli v noci nastavený teleskop a v jeho zorném poli proletěla družice StarLink způsobující větší či menší odraz, výsledný obraz to znehodnotí. Právní ošetření využívání orbitálního prostoru podle vědců aktuálně není dostatečné. 

Proti projektu dokonce vznika petice. Založil ji profesor univerzity v Princetonu, astrofyzik Gáspár Bakos. SpaceX se nicméně podle obhájců projektu systému Starlink alespoň snaží snížit odrazivost svých satelitů speciálními nátěry. 

NASA zvěřejnila snímek družic StarLink s polární září v pozadí. Pořízen byl z mezinárodní vesmírné stanice. Podívejte se na video.