České Cisco konečně našlo nového šéfa, bude jím ředitel VMwaru

Michal Stachník.

Michal Stachník. Zdroj: Jan Sedlak

Na českém IT trhu dojde k poměrně výraznému personálnímu přestupu. Novým generálním ředitelem tuzemské pobočky síťové obra Cisco Systems se podle potvrzených informací E15.cz stane dosavadní šéf zdejší pobočky VMware Michal Stachník.

Cisco je bez stálého vedení už několik měsíců. Odešlého Jiřího Deváta v srpnu loňského roku dočasně nahradil dřívější technicky ředitel Cisca Ivo Němeček. Ten původně měl podnik vést pouze relativně krátkou dobu – jasno mělo být už na podzim, případně do konce roku.

Síťová ikona je v Česku, ale i na celém světě, v poměrně těžké situaci. I když se chce stát největší IT firmou světa, čelí veliké konkurenci v podobě virtuálních sítí (SDN) a levných síťových komponent. Cisco se globálně snaží o změny, což se promítlo také v Česku. Dalo by se říci, že zdejší Cisco je v mnoha ohledech ve velice problematické situaci.

Dva velicí, velicí konkurenti

O to zajímavější je, že ho nyní povede Michal Stachník. Právě VMware, ve kterém u nás a na Slovensku působil osm let, je totiž jednou z velkých příčin problémů Cisca jako celku. Je to tento cloudový a virtualizační podnik, který SDN a další softwarově definované technologie v datových centrech ve velkém tlačí. O situaci Cisca a VMwaru v našem dřívějším textu.

Zástupci obou společností prozatím nechtějí personální situaci nijak komentovat. Noví ředitelé často po nástupu nesmějí s médii komunikovat a musí projít různými „speaker“ školeními.

Jisté je, že VMware už v Česku a na Slovensku za Stachníka našel náhradu. Novým šéfem se stává Vladimír Střálka, který v minulosti vedl třeba zdejší Adobe. S ním do firmy přicházejí i další čtyři lidé.

VMware je ve světě také pod útokem (Docker, OpenStack a podobně), neustále ale pohodlně roste. Daří se mu také v České republice, kde se právě pod Stachníkovým vedením dařilo solidně navyšovat finanční ukazatele.