České e-shopy zvýšily tržby o pětinu, lidé stále více nakupují přes mobil

I v tomto chytrém telefonu roste podíl RTB

I v tomto chytrém telefonu roste podíl RTB Zdroj: archiv

Tržby českých e-shopů se ve 2. čtvrtletí letošního roku meziročně zvýšily o 20 procent. Vůbec poprvé byly příjmy objednávek z mobilů vyšší než z tabletů. Ve 3. čtvrtletí by měl pokračovat současný trend a tržby tak porostou znovu asi o pětinu. Vyplývá to ze statistik konzultační společnosti Acomware.

Nejvíce se daří internetovým obchodům s elektronikou, zbožím pro domácnost a dětským zbožím, kde byl meziroční nárůst asi o 30 procent.

Data za 2. čtvrtletí potvrdila větší využití mobilních zařízení při nakupování na internetu. „Ve 2. čtvrtletí se nejen zvýšil podíl mobilů na návštěvnosti e-shopů na více než 13 procent, ale poprvé byly příjmy z objednávek z mobilů vyšší než ty z tabletů,“ uvedl šéf Acomware Jan Penkala.

Přečtěte si aktuální zprávy E15 z internetového trhu:

Babišova Mafra chce koupit Slevomat

Velké e-shopy s módou Stilago a Fashion Days končí

Zatímco objednávky z tabletů se na celkovém obratu e-shopů podílely ze zhruba pěti procent, u mobilů šlo o téměř o šest procent. U mobilních zařízení byl také zaznamenán nejvyšší meziroční růst příjmů, a to konkrétně o 44 procent.

Průměrná hodnota objednávky činila 1799 korun. Nejvíce je to u objednávek z PC, a to konkrétně 1836 korun. Naopak z mobilů si lidí objednají věci v průměru za 1487 korun. Acomware zkoumá data více než 70 českých e-shopů se souhrnným ročním obratem přibližně 2,7 miliardy korun.

Marie Chytilová: Trend mobility je u nás zpožděný, ale sílí