České firmy platí IT expertům osmé nejhorší peníze na světě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Česko patří pro IT experty mezi desítku zemí světa, kterým je lépe se vyhnout. Alespoň pokud je jejich hlavním cílem vydělat si velké peníze. Podle mezinárodního personalistického portálu MyHiringClub jsou totiž domácí firmy v odměňování svých odborníků osmé nejstřídmější na světě. Typický IT manažer střední úrovně si prý přesto vydělá kolem 86 tisíc korun měsíčně, což odpovídá zhruba 3,5násobku české průměrné mzdy.

Domácí firmy tak platí jen o chlup více než Čína nebo Indie, naopak ale podstatně méně než třeba Argentina. Střední úroveň IT managementu si v Pekingu podle studie přijde v přepočtu na 41 tisíc dolarů ročně, v přepočtu tedy kolem 82 tisíc korun měsíčně, s obdobnou odměnou může pracovník počítat i v Dillí. O pouhou jednu příčku nad Prahou je Buenos Aires, IT expertům ale nabídne takřka o pětinu více.

Podle portálu tak Česko úrovní mezd zapadá mezi země, které outsourcují část IT služeb západoevropským a americkým firmám. „Méně náročné IT oblasti se stěhují za nižšími náklady, v tuto chvíli je světovou jedničkou v outsourcingu Indie,“ uvádí šéf portálu MyHiringClub Rajesh Kumar. Nejméně berou IT odborníci v Bulharsku, podle studie jejich výplatnice v průměru jen lehce převyšuje 50 tisíc korun. Jen o něco více nabídnou expertům firmy v Thajsku, či Vietnamu.

Stovky tisíc měsíčně pro Švýcary

Na opačném konci žebříčku jsou země západní Evropy. Střední manažer - informatik ve Švýcarsku si tak přijde na 14 tisíc dolarů měsíčně, což odpovídá takřka 350 tisícům korun. Jen lehce za Švýcarskem zaostává Belgie, třetí nejlépe placenou profesní destinací je prý pro experty z IT Dánsko.

Teprve čtvrtou a pátou příčku obsadily Spojené státy a Velká Británie, zdejší informatici si v pozicích středního managementu přijdou na necelých 11 tisíc dolarů měsíčně, což odpovídá zhruba čtvrt miliónu korun. Studie vzala v potaz odměny takřka 9,5 tisíc manažerů IT na střední úrovni ze 40 různých zemí.

Aleš Kučera: V IT zakázkách nelze být kvalitní a zároveň levný