České veřejné osvětlení pomůže řídit městskou dopravu

české svítidlo pro chytrá města

české svítidlo pro chytrá města Zdroj: TA CR

Do vývoje technologií pro města budoucnosti se zapojili i čeští vynálezci. Vytvořili chytrá LED svítidla veřejného osvětlení, která umí podle potřeby regulovat svůj jas. Města tak snížíí spotřebu elektřiny. Poslouží ale také jako nosič pro další čidla, která využije koncept chytrého města například pro zvýšení plynulosti a bezpečnosti dopravy.

Český výzkum se zaměřil i na novou optiku pro LED svítilny. „Budou obsahovat elektroniku, takzvané profilové detektory, které budou schopné sledovat dopravní proudy a zajišťovat sběr dat. Mají schopnost průběžně vyhodnocovat stav dopravy, například i rozeznávat havárie,“ vysvětlil profesor Zdeněk Kolka z VUT v Brně. Podle něj existuje také varianta lampy, která rovnou obsluhuje přehledovou dopravní kameru.

Aplikace výsledků vývoje je teprve ve stádiu přípravy stavebních projektů, zájem o řešení však již podle informací E15 vyjádřila města jako Mariánské Lázně, Bruntál či Pelhřimov a několik menších obcí. Nyní se v nich prý připravuje infrastruktura pro tyto inteligentní prvky, což pro ideální stav obnáší stavbu nových rozvodů i rozvaděčů, až ve finále instalaci svítidel. Optimálně by se tak mělo stát v rozmezí jednoho až dvou roků.

Projekt podpořila Technologická Agentura ČR částkou 6,8 milionu korun a spojili v něm síly vědci z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně a elektrotechnici ze společností Miracle Group a Osvětlení Černoch.