Českého hráče pokeru čeká v Las Vegas životní turnaj o 156 mllionů korun

Poker

Poker

Český pokerový hráč Martin Staszko již za dva dny usedne za stůl k životnímu turnaji své kariéry. V americkém Las Vegas jej čeká finálové klání Světové série, které se považuje za neoficiální mistrovství světa. Hlavní výhra v turnaji nazývaném November Nine činí v přepočtu zhruba 156 milionů korun a hráč z Třince se o ni střetne s osmi soupeři. Do klání přitom vstupuje jako jeden z favoritů.

Je na průběžném prvním místě. Do finále Světové série se probojoval jako vůbec první člověk z České republiky. Sám postup na turnaj nedávno v rozhovoru s přirovnal k úspěchu českých hokejistů na olympiádě v Naganu. „A pokud v hokejové terminologii zůstaneme, tak můj současný stav je, jako bych vedl po první třetině finálového zápasu rozdílem jednoho gólu,“ uvedl.

Pětatřicetiletý profesionální hráč dosud nashromáždil 40,175 milionu žetonů. Za ním následuje Ir Eoghan O'Dea s 33,925 milionu žetonů. U finálového stolu se sejde pestrá společnost, jejich dalšími soupeři budou hráči z USA, Belize, Ukrajiny, Británie a Německa. Nejmladším finalistou je jednadvacetiletý Ukrajinec Anton Makijevskij.

Staszko se k pokeru dostal před čtyřmi lety a na profesionální úrovni jej hraje od loňského května. „Poprvé jsem hru viděl v televizi. Sám jsem začínal hrát na internetu hry, za které se nic neplatilo, ale taky se nic nedalo vyhrát. Později takové, při nichž se dalo vyhrát pár centů. Peníze jsem pak investoval do turnajů, kde se už musel platit vstupní vklad. Takto jsem se propracoval výš,“ uvedl.

Turnaj November Nine, Martin Staszko úplně napravo.Turnaj November Nine, Martin Staszko úplně napravo. | CTKHráči, kteří si zahrají o 156 milionů korun

Staszko: Chci vyhrát, ale i poslední místo by byl mimořádný úspěch

Finálový turnaj začne v noci z neděle na pondělí středoevropského času v lasvegaském hotelu Rio. Z úvodního kola z devíti účastníků vzejdou tři finalisté, kteří se pak v úterý utkají o hlavní cenu - 8 711 956 dolarů (asi 156 milionů korun). Zkrátka ale nepřijde žádný z finalistů. Již samotným probojováním do finále si zajistili nejméně 782 115 dolarů (přes 14 milionů korun) udělovaných za deváté místo.

Staszko ale má mnohem vyšší ambice. „Chci vyhrát. Jsem si téměř jistý, že skončím do pátého místa. Může se ale stát, že už nikoho neporazím a zůstanu devátý. I to je ale pro mě velký úspěch,“ uvedl hráč, kterého do Ameriky pojede podpořit nejbližší rodina i několik přátel a fanoušků pokeru.

Do hlavní soutěže Světové série, která začala 7. července, letos zasáhlo 6865 hráčů ze 105 zemí včetně devíti Čechů. Celková dotace činí 64,5 milionu dolarů.

Staszko zatím v prestižním seriálu vydělal na čtyřech letošních turnajích dohromady 22 875 dolarů (390 tisíc korun). Nyní má velkou šanci překonat rekordní českou výhru v pokeru, o niž se postaral Jan Škampa předloňským vítězstvím na turnaji evropského okruhu v Praze. Vynesla mu 682 tisíc eur (17,6 milionu korun podle tehdejšího kurzu).