Česko vede v počtu založených „evropských společností“

Ve 25 členských státech EU bylo k prvnímu červnu 2012 zapsáno v rejstříku celkem 1286 evropských akciových společností, neboli Societas Europaea (zkráceně SE). Absolutním lídrem v zakládání SE je Česká republika, která se na celkovém počtu založených společností podílí 61 procenty. „Jen v ČR bylo založeno celkem 790 evropských společností, následuje Německo s 210 založenými společnostmi,“ uvádí Jana Babůrková ze společnosti SMART Companies, která se zabývá zakládáním, prodejem a následnou správou společností.

„Rok od roku obliba evropských společností strmě stoupá. Dokazují to i celoevropské statistiky, kde od roku 2004 do roku 2010 bylo založeno necelých 500 společností s touto právní formou a od roku 2010 k dnešnímu dni je to již téměř trojnásobek,“ uvádí Babůrková. Trend dokazují i čísla za domácí trh, když v Česku bylo za rok 2011 založeno 306 společností s právní formou evropská společnost, což představuje téměř dvojnásobný počet oproti roku 2010.

Důvodů k upřednostnění této právní formy společnosti před formami typu a.s. či s.r.o. je několik. Mezi hlavní patří větší důvěryhodnost v očích obchodních partnerů a lepší image, úspora nákladů na správu a řízení a v neposlední řadě také možnost změnit sídlo v rámci EU a tedy i možnost výběru lokality s vhodnějším právním či daňovým systémem. I to mohou být důvody, proč velké mezinárodní společnosti, jako jsou E.ON Energy Trading SE, Porsche Automobil Holding SE, PUMA SE či společnost Allianz SE, volí pro podnikání právě tuto právní formu.

Kromě České republiky a Německa patří k aktivním zemím při zakládání evropských společností i Slovensko, Nizozemsko, Británie, Francie, Lucembursko, Rakousko a Kypr. V těchto devíti zemích je registrováno až 90 % všech evropských společností. „V České republice patří k nejaktivnějším regionům Praha a střední Čechy, kde bylo v roce 2011 založeno 216 evropských společností. Třetím nejaktivnějším regionem pak bylo Brno s počtem 62 nově založených SE,“ uzavírá Babůrková.

Počty založených evropských společností v Evropě k 1. červnu 2012
(zdroj: ETUI ECDB, http://ecdb.worker-participation.eu)

PORTUGALSKO 1

FINSKO 1

ITÁLIE 1

ŠPANĚLSKO 2

POLSKO 2

LITVA 2

DÁNSKO 4

LICHTENŠTEJNSKO 5

MAĎARSKO 5

LOTYŠSKO 5

ESTONSKO 5

MALTA 5

NORSKO 5

ŠVÉDSKO 5

BELGIE 7

IRSKO 9

KYPR 13

RAKOUSKO 18

FRANCIE 21

LUCEMBURSKO 26

NIZOZEMÍ 33

SLOVENSKO 49

SPOJENÉ KRÁLOVSTVÍ VELKÉ BRITÁNIE A SEVERNÍHO IRSKA 62

NĚMECKO 210

ČESKÁ REPUBLIKA 790