Český lev šokoval. Ceny sklidila Cesta ven

Původně neherečka Klaudia Dudová si za hlavní roli v sociálním dramatu Cesta ven vysloužila již několikáté ocenění.

Původně neherečka Klaudia Dudová si za hlavní roli v sociálním dramatu Cesta ven vysloužila již několikáté ocenění. Zdroj: Profimedia.cz

Favorit klání Fair Play proměnil v úspěch jedinou z rekordních 15 nominací.

Jo, časy se mění. Na slavnou skladbu Boba Dylana si nejspíš vzpomněla Česká filmová a televizní akademie a při 22. udílení výročních cen Český lev udělala největší veletoč ve své dosavadní historii. Ceny posbírala společenská sonda Cesta ven, zatímco žhavý kandidát na bohatou žeň zcela vyhořel.

Za největšího favorita sobotního večera platilo historické drama Andrey Sedláčkové Fair Play s rekordními 15 nominacemi. Stejná akademie navíc Fair Play před několika měsíci vyslala do bojů o Oscara. Snímek o dopingu v socialistickém Československu ale nakonec neproměnil v úspěch ani jednu nominaci a musel se spokojit jen s cenou filmových fanoušků. „Díky, filmoví fanoušci, myslím, že jste si vybrali správně,“ řekla jeho režisérka Andrea Sedláčková.

Naopak hlavním vítězem se stalo sociální drama Petra Václava Cesta ven. Snímek uvedený loni v Cannes si odnesl celkem sedm sošek včetně Českých lvů za nejlepší film, režii a scénář. „Doufám, že to je také trochu cena za téma filmu,“ prohlásil při přebírání hlavní ceny večera režisér a scenárista Václav.

Snímek o současných problémech romské komunity vynesl lva také představitelce hlavní role Klaudii Dudové. Původně neherečka za svůj výkon získala již několikáté ocenění. Zároveň jako jediná nabourala dominanci hereckého ansámblu Dejvického divadla, který se objevil v režijním debutu Miroslava Krobota Díra u Hanušovic a získal zbylé tři herecké České lvy (Ivan Trojan za hlavní mužský herecký výkon, Lenka Krobotová a Jaroslav Ples za vedlejší role).

Posledním velkým vítězem večera je pohádka Jana Svěráka Tři bratři. Stejně jako Cesta ven byl Svěrákův počin nominován celkem desetkrát, nakonec uspěl třikrát v takzvaných technických kategoriích (masky, kostýmy, scénografie).

Česká filmová a televizní akademie letos vybírala z celkem 55 snímků, které v roce 2014 vstoupily do distribuce. Z toho bylo 32 filmů hraných a 23 celovečerních dokumentů. Mezi dokumenty získal prestižní cenu snímek Olga.

Nominace na Českého lva 2018: Největší šanci mají hned tři filmy. Více zde >>>