Český seriál Pustina startuje na konci října, HBO jím chce oslovit celý svět

Pustina

Pustina Zdroj: HBO

Pustina
Pustina
Pustina
Pustina
Pustina
19
Fotogalerie

Nejambicióznější původní projekt spustí 30. října česká stanice HBO. Premiéru si odbude první epizoda osmidílného seriálu Pustina, který natočili Ivan Zachariáš a Alice Nellis. Seriál vznikl podle scénáře Štěpána Hulíka, který se k HBO vrací po mimořádně úspěšném Hořícím keři.

Seriál se pokusí uspět na mezinárodní scéně. „HBO Europe Pustinu uvede ještě letos kromě České republiky a Slovenska také v Maďarsku, na Balkáně, v Rumunsku a celé Skandinávii,“ prozradil šéf HBO Europe Ondřej Zach.

Temná detektivka se odehrává na česko-polské hranici a dotýká se současného otázky prolomení těžebních limitů. Zapadá do moderního trendu psychologických detektivek, které slaví úspěch ve Velké Británii, Skandinávii i USA.

Inspiraci švédsko-dánským seriálem Most ostatně přiznal i scenárista Štěpán Hulík „Zajímalo nás téma hranice. Ať už té mezi státy, nebo třeba prolomení limitů. A samozřejmě také hranice uvnitř lidí,“ popisuje scenárista, který s HBO Europe spolupracoval na mimořádně kladně přijatém Hořícím keři. Spolu s ním se na Pustině podíleli také producenti Pavla Janoušková Kubečková a Tomáš Hrubý. Rozpočet projektu tvůrci neprozradili, ale podle odhadů dosáhl vysokých desítek milionů korun.

Pro Ivana Zachariáše je pustina debutem na poli delší hrané tvorby. „Byla to komplexní práce, která mi dávala daleko větší smysl než točit reklamy. Snad se to odrazilo na výsledku. Jsem vlastně smutný, že to skončilo,“ uvedl Zachariáš.

V hlavních rolích Pustiny se objeví Zuzana Stivínová a Jaroslav Dušek, ve vedlejších rolích pak další známí herci jako Eva Holubová nebo Leoš Noha. Tvůrci však pracovali také s neherci, které potřebovali pro postavy chovanců nápravného zařízení pro dospívající.

Seriál se divákům poprvé představil na karlovarském festivalu. Tehdy však tvůrci pustili pouze první dvě epizody. Kompletní minisérie měla světovou premiéru v září na Mezinárodním festivalu v Torontu. „Epizody jsme tam posílali narychlo. Na rozhodnutí měli v Torontu jen pár dní,“ prozradil výkonný viceprezident HBO Europe a jeden z producentů Pustiny Antony Root. „Okamžitě volali, že seriál berou. A dokonce se Pustina stala jediným neanglicky mluveným seriálem, který pustili celý,“ uzavřel producent.