Český úspěch: Státní ústav radiační ochrany vyvinul extrémně levný dozimetr na bázi soli

Státní ústav radiační ochrany vyvinul extrémně levný dozimetr na bázi soli. Ilustrační foto

Státní ústav radiační ochrany vyvinul extrémně levný dozimetr na bázi soli. Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Jednotlivé části dozimetru
2
Fotogalerie

Státní ústav radiační ochrany (SÚRO) se v rámci Bezpečnostního výzkumu MV ČR rozhodl vyvinout jednoduchý bezúdržbový dozimetr pro hodnocení externího ozáření osob, jehož pořizovací cena by odpovídala zhruba 1% ceny klasických komerčních dozimetrů. A uspěl.

Dotyčné zařízení k detekci ionizujícího záření využívá obyčejnou kuchyňskou sůl. Ta při ozáření absorbuje část energie dotyčného záření a zakonzervuje ji.

V laboratorních podmínkách lze tuto energii následně uvolnit ve formě UV světla – stačí na vzorek posvítit modrým světlem. Platí, že množství UV světla je úměrné dávce záření.

Dozimetr byl vyvinut ve dvou variantách: pro umístění v prostředí (radiační indikátor) a osobní nošení. Praktická použitelnost obou typů byla experimentálně ověřena prostřednictvím simulací ozáření.

Tyto dozimetry jsou určeny pro potřeby zajištění radiační ochrany jak normálních občanů, tak i příslušníků záchranných složek, zaměstnanců celní správy atd. Je třeba si uvědomit, že dojde-li k ozáření, znalost individuální dávky je velice důležitá pro následnou triáž – tedy roztřídění zasažených jedinců podle závažnosti jejich zdravotních problémů.

Pokud jde o náklady, ty v případě osobního dozimetru odvisí od počtu vyrobených kusů. Například při 10 000 kusech se lze dostat na částku 20 Kč/dozimetr. Radiační indikátor pak vychází na pouhé cca 3 Kč. Sůl je zapotřebí měnit zhruba každých 10 let.