Českým stavebním trhem chce zahýbat nová stavební firma

Bývalí vrcholoví manažeři tuzemské stavební společnosti Skanska vstupují do českého stavebnictví s novou firmou Hinton. Jejím majitelem je někdejší obchodní ředitel Skansky Jan Fidler, generálním ředitelem a předsedou představenstva bývalý šéf Skansky Zdeněk Burda. Společnost se chce v budoucnu zaměřit především na velké a technicky náročné projekty v pozemním a průmyslovém stavitelství. "Budujeme firmu špičkových odborníků v opravdu štíhlé organizační struktuře a bez zatížení vysokými režijními náklady. V tomto spojení vidíme naši největší konkurenční sílu," uvedl Burda.

Hinton bude fungovat prostřednictvím dceřiných společností jako dodavatelská firma. Druhou úrovní fungování nového hráče v tuzemském stavebnictví bude řízení staveb pomocí týmu odborníků. Ti budou stavbu centrálně řídit a zajišťovat pro ni subdodávky. Tuzemské stavebnictví aktuálně zažívá výrazný propad. Výkon odvětví se v letošním třetím čtvrtletí podle Českého statistického úřadu snížil od 8,4 procenta. Ředitelé českých stavebních firem přitom očekávají, že v roce 2012 se krize odvětví ještě dále prohloubí, vyplývá z nedávno zveřejněného průzkumu společností CEEC Research a KPMG Česká republika.

„Jsme přesvědčeni, že právě v této době ekonomického ochlazení investoři očekávají od stavebních firem zásadní změny, a to zejména v jejich přístupu k inovacím. Jedním z našich cílů je proto nacházet nová technologická řešení realizace staveb, která investorovi zajistí časovou a finanční úsporu při dodržení požadované kvality,“ sdělil Fidler.

Burda stál v čele Skansky v letech 1997 až 2008, poslední dva roky učil na Fakultě stavební Českého vysokého učení technického v Praze. Fidler měl ve Skansce na starosti kromě pozice obchodního ředitele také výstavbu bytových projektů, ale i nákup pozemků. Je majitelem Hintonu, současně bude stát v čele dozorčí rady firmy.