Čeští fotbalisté se střetnou v baráži o ME s Černou Horou

Tomáš Rosický

Tomáš Rosický Zdroj: Eduard Erben, E15

Čeští fotbalisté budou o účast na mistrovství Evropy 2012 usilovat v baráži proti Černé Hoře. První utkání sehrají 11. nebo 12. listopadu doma, odvetu 15. listopadu na soupeřově půdě. Další barážové dvojice tvoří Turecko - Chorvatsko, Estonsko - Irsko, Bosna a Hercegovina - Portugalsko. Rozhodl o tom dnešní los v polském Krakově.

Podle původních propozic měli Češi sehrát jako nasazený tým první duel venku, ovšem UEFA dodatečně rozhodla, že pořadí určí až los. V něm byli svěřenci trenéra Michala Bílka vybráni jako první, a tak začínají doma.

Z výběru mezi Bosnou a Hercegovinou, Estonskem, Tureckem a Černou Horou los přisoudil Čechům za soupeře tým, který vznikl teprve v roce 2007 odtržením od Srbska. Černohorci vybojovali baráž hlavně zásluhou výkonů v loňském roce, když v úvodních čtyřech zápasech kvalifikace ani jednou neinkasovali a uhráli dokonce bezbrankovou remízu v Anglii. Nyní však už pět zápasů za sebou nevyhráli a dostali v nich deset branek. V odvetě proti Anglii ale dotáhli duel k remíze, přestože už o dva góly prohrávali.

Hlavními osobnostmi týmu jsou útočníci z italské ligy Mirko Vučinič z Juventusu a Stevan Jovetič z Fiorentiny. Trenérem je čtyřiačtyřicetiletý Branko Brnovič, který v devadesátých letech působil jako hráč v Espaňolu Barcelona. V září nahradil Zlatka Kranjčara, kterému předtím dělal asistenta.

„Je to takový neutrální los. Turky jsme nechtěli nikdo, další varianty byly poměrně vyrovnané. Moc informací o nich zatím nemáme, ale začneme je získávat takřka okamžitě, abychom byli dostatečně připraveni,“ uvedl manažer reprezentace Vladimír Šmicer.

Při vzniku černohorské reprezentace v roce 2007 FIFA rozhodla, že za ni může hrát fotbalista, který se narodil v Černé Hoře, nebo který má z Černé Hory alespoň jednoho rodiče či prarodiče a nebo který tam dva roky žil v době odtržení od Srbska. Za národní tým tak nastupují například rodilý Bosňan Dejan Demjanovič, kosovský Albánec Fatos Bečiraj či Nikola Drnčič, který dříve hrál za srbskou jednadvacítku.

Zajímavou dvojicí je Bosna - Portugalsko, neboť na sebe opět narazí celky, které spolu změřily síly v baráži o mistrovství světa 2010. Tehdy se po dvou výhrách 1:0 radovalo Portugalsko.

Turecko se zase s Chorvatskem naposledy utkalo ve čtvrtfinále mistrovství Evropy 2008, v němž Turci dokázali v poslední minutě prodloužení vyrovnat na 1:1 a následně postoupili na pokutové kopy.

Dvojice pro baráž (11./12. listopadu - odvety 15. listopadu):

Česko - Černá Hora

Bosna a Hercegovina - Portugalsko

Turecko - Chorvatsko

Estonsko - Irsko