Cestovatel představí krásu australské přírody

Vydat se na cestu kolem celého světadílu, spatřit mořské krokodýly i skály fantastických tvarů... Alespoň zprostředkovaně to bude možné na promítání s vyprávěním cestovatele Leoše Šimánka.

Když loni ukazoval v Jihlavě snímky ze své staré cesty po Sovětském svazu, měl právě za sebou výpravu na úplně opačný konec světa – do Austrálie. Fotografie z této cesty, na niž vzal kromě manželky i své děti, mezitím zpracoval, a v neděli 17. října je představí v Dělnickém domě. První projekce začne ve tři hodiny odpoledne, druhá v sedm večer.

„Fotografií jsem pořídil nepřeberné množství, takže výběr připomínal vyzobávání hrozinek z vánočky,“ popisuje Šimánek se smíchem přípravu projekce. Návštěvníci uvidí tajuplné přírodní obelisky z národního parku Nambung, obří kaňony či kamenné útvary připomínající výrobky cukráře. Šimánek si všímá i živé přírody. „Na jedné pláži jsme viděli zcela krotké klokany. Přitom tato zvířata většinou před člověkem utíkají. Jinde jsme nafotili lachtany či velké krokodýly mořské,“ avizuje cestovatel.

Těm, kdo by chtěli podobnou cestu podniknout sami, radí Šimánek vyrazit v červnu až srpnu. To na jižní polokouli panuje zima a podnebí v Austrálii je příjemnější.