Cestovatelka: Svahilština je snadná (galerie)

Cestovatelku nadchla Tanzanie. Její krásy a obyvatele poznává sama a při jízdě stopem.

Ilona Bittnerová z Horního Maxova si dojde k lékaři na očkování proti žluté zimnici, choleře i břišnímu tyfu. Najde nejlevnější let, sbalí pár věcí a už se nemůže dočkat, co ji čeká v její oblíbené Tanzanii.

Proč jste si vybrala Tanzanii?

Vlastně jsem chtěla původně do Zambie za kamarádkou. Ale nejlevnější letadlo mířilo do Tanzanie, tak jsem skončila tam. Lákají mě méně známé země, takže mi vůbec nevadilo, že jsem přistála o stovky kilometrů dál.

Není v Tanzanii nebezpečno?

Není to tak zlé, jak si lidé myslí. Naprostá většina turistů, kteří Tanzanii navštíví, má od cestovní kanceláře zajištěné ubytování, cestu z letiště do hotelu a z hotelu do národního parku. Někteří ještě navštíví masajskou vesnici. Těmto turistům nehrozí téměř žádné nebezpečí a nepotřebují ani všechna očkování.

Vy ale cestujete sama?

Ano, po Tanzanii se pohybuji především stopem, za který se platí, a spím v ubytovnách. Může se tam cestovat i hromadnou dopravou, ale autobusy ani vlaky většinou nedodržují pevný jízdní řád. Na stop jsou tamní obyvatelé zvyklí, a když vidí bělošku, ochotně zastaví. Jsou velmi přátelští. V jedné ubytovně mi děkovali, že jsem se rozhodla u nich přespat. Byla jsem první běloškou, kterou tam ubytovali. Cestování tohoto druhu je nebezpečnější, ale spíš kvůli možným zdravotním komplikacím.

Jak s domorodci komunikujete?

Ve městech se domluvíte anglicky. Ale většina obyvatel, především na vesnici, mluví jen svahilsky. Svahilština je sice řeč naprosto odlišná od jakýchkoliv jazyků, se kterými se setkal průměrný Evropan, ale po krátké době zjistíte, že naučit se základy je docela snadné.

Setkala jste se s Masaji?

Ano, šla jsem s kamarádem po Dar es Salaamu a na malém trávníku tančili Masajové. Nabídli mi, abych si zatancovala s nimi. Ale protože jsem viděla, že tančí jen muži, poslala jsem místo sebe kamaráda. Když viděli, že při tanci skáče nejméně o půl metru níž než oni, velmi se smáli.

Je Tanzanie chudá země?

Najdou se tam okrajové části, kde je chudoba, ale většina obyvatel bídou a hladem netrpí. Mají mobilní telefony, nosí značkové oblečení z evropských second-handů a pijí coca-colu. Všichni tam žijí ze dne na den, nešetří.

Co děláte, když zrovna nestopujete po Africe?

Přednáším o Tanzanii ve školách a v knihovnách. Pořádám vzdělávací programy pro školky a vystavuji obrazy a sošky dovezené z Afriky. Pravidelně vystavuji například v liberecké zoologické zahradě. Jakmile seženu trochu peněz, zase vyrazím.

Kam to bude příště?

No přece do Tanzanie.