Cesty do Prahy ztíží změny v parkování

Pokud Kladenští spěchají do Prahy, jedou autem. O nejoblíbenější trasu ale zřejmě příští rok přijdou.

Každý všední den odjíždějí ze svých domovů na Kladensku do hlavního města za prací desetitisíce lidí. Na příjezdových cestách stojí v dopravních zácpách na Bílé Hoře či v Evropské ulici.
„Dokud Praha 6 nezavede parkovací zóny hlavně v Dejvicích, bude pro obyvatele Kladna cesta autem stále nejpohodlnějším řešením. Až zóny vzniknou, vytlačí je z Prahy na Ruzyni,“ řekl primátor Kladna Dan Jiránek.
Kladenští okolí Vítězného náměstí využívají k odstavení svých aut. Poté pokračují metrem. Dokdy tuto možnost budou mít, není jasné. Od jara příštího roku se má v Dejvicích změnit parkovací systém, podle mluvčího Prahy 6 Martina Šalka ale radnice čeká na rozhodnutí rady hlavního města. Ta pravděpodobně termín posune. „Parkovací zóny vzniknou zřejmě ve druhé polovině příštího roku,“ uvedl náměstek pražského primátora Rudolf Blažek.

Rychlodráha v nedohlednu

Cestování do metropole Kladenským neulehčí ani železnice. Projekt rychlodráhy odsunul středočeský krajský úřad kvůli nedostatku peněz až k roku 2025.
Obyvatelé Kladna nebudou mít ani možnost využít pro cestu do Prahy lepší trať, jejíž modernizace měla v roce 2010 skončit. Správa železniční dopravní cesty ji totiž odložila. „S modernizací začneme nejdřív v roce 2012,“ řekl mluvčí správy Pavel Halla.