Chceme do áčka, křičí mladíci

Třicátníci si v Karlových Varech ještě ani nezabalili pořádně věci, a hokejoví mladíci se už tlačí do jejich skříněk.

Dáme šanci juniorům, vyhlásila hokejová Energie na konci extraligové sezony, když se zbavila další vlny třicátníků. „Budoucí dvě sezony budou velice náročné na peníze, musíme omezit výdaje,“ vysvětloval klubový manažer Miroslav Vaněk. Úsporný program však může karlovarský hokej spíš nastartovat. Tedy pokud se povede trenérům postupně talentované mladíky z juniorky zapracovat do prvního týmu.
A brát má Energie rozhodně kde. Jen se podívejte na jízdu Karlových Varů juniorskou nejvyšší soutěží až do finále, která tak připomínala skvělé roky extraligových tahanic o titul se Slavií ve staré Plechárně za řekou Ohří. Junioři si však z vedlejší kabiny na rozdíl od starších kolegů neopomněli přibalit ctnosti, které dříve tak zdobily extraligové výpravy.
Tou nejcennější jsou určitě přesvědčivě zvládnuté domácí zápasy. Co na tom, že do play-off šly Karlovy Vary snad z nejhoršího možného místa, na vrchol se draly podobně jako slávističtí mladíci v extralize dospělých. V sériích hraných na tři vítězné zápasy měla juniorka Energie k dobru jediný zápas na domácím ledě. Využila jej však pokaždé takovým způsobem, že v odvetách už nebylo téměř o co hrát. Ve čtvrtfi nále takhle zastrašila Vítkovice, v semifi nále Spartu a ve finále Znojmo.
„Máme ve finále soupeře z těch nejtěžších. Mají v kádru jedenáct hráčů, kteří letos hráli play-off první ligy mužů a jsou velmi zkušení. V první třetině dokazovali své kvality,“ řekl trenér karlovarské juniorky Karel Mlejnek po prvním utkání finálové série se Znojmem. Vítězném utkání. Zkušenější tým totiž smetly karlovarské naděje sedmi góly.
O výsledky mládežnických týmů však až tolik nejde. Co je pro karlovarský hokej cennější, to jsou výkony talentovaných mladíků, kteří co nevidět dostanou možnost vyvézt se výtahem klubových úspor do extraligového áčka. Od Bendy se Závorkou, dvojice mladíků v karlovarské brance, která bude krýt v příští sezoně záda už ostřílenému Mensatorovi, až po skvělé střelce Klímu nebo Vachovce.
Karlovarský hokej se z jara dočká výživného roubu, teď už jen, aby v sobě našel dobrého zahradníka. Vždyť na mistrovství světa osmnáctek má být v útoku vedle slávistického Jaškina hlavní zbraní Česka karlovarský uprchlík Frk.