Chcete bydlet levně? Spolubydlení to jistí v každém věku

Chcete bydlet levně? Spolubydlení to jistí v každém věku

Chcete bydlet levně? Spolubydlení to jistí v každém věku

Nemusíte být zrovna studenti, abyste si užívali výhod i nevýhod spolubydlení. I když pro někoho spolubydlící představuje jistou ztrátu soukromí, pro jiného zájemce o pronájem jde o způsob jak ušetřit, nebo jak si užít trochu více zábavy, než o samotě v garsonce.

Krásnější a větší byt díky spolubydlení

Jednou z hlavních výhod spolubydlení je fakt, že se společně dostanete k širší nabídce bytů, než když máte jako single k dispozici na nájem jen např. 10 000 Kč. Obzvláště v Praze se hledání slušně vypadajícího pronájmu v rozumné lokalitě a s omezeným rozpočtem může protáhnout.

Realitní kanceláře se nově na spolubydlení specializují

Spolubydlícího, nebo volný pokoj nabídnutý k spolubydlení najdete u realitních kanceláří a na relativních serverech, jež se na tento segment zájemců o pronájem bytu přímo specializují.

Pokud hledáte volný pokoj, nabídky spolubydlení u takto zaměřených realitek můžete efektivně filtrovat. Nastavíte si filtraci výsledků podle vybavení bytu, podle blízkosti na metro, nebo třeba podle toho, zda smíte chovat zvířátko. Vyloučíte i neoblíbené nabídky s průchozím pokojem.

Pokud naopak vy sháníte parťáka k sobě do bytu, můžete na virtuální nástěnku vyvěsit i vy svoji nabídku se všemi detaily. Oblast spolubydlení se tak stává pro realitní trh čím dál zajímavější.

Čísla potvrzují trend spolubydlení

Zájem o levný pronájem bytu s dalšími spolubydlícími je od ekonomické krize na vzestupu především mezi mladými profesionály, kteří se stěhují za prací do velkých měst. Nárůst až o 25 % od roku 2009, o kterém hovoří průzkumy některých realitních kanceláří, se pak potkává s poměrně nízkými cenami pronájmů a velkou nabídkou bytů mnoha kategorií. V Praze seženete pokoj pro spolubydlení už od 2,5 tisíce korun; zájem je především o oblast kolem metra Chodov, kde se nachází vysoké školy, ale i několik velkých office parků.