Chlouba Karviné? Zámek

Čtenáři Sedmičky rozhodli: nejkrásnějším místem v Karviné je zámek ve Fryštátu.

Více než dvě stě lidí se zapojilo do hlasování o největší chloubu Karviné, kterou Sedmička vyhlásila na svých webových stránkách www.sedmicka.cz. Téměř čtvrtina z nich dala svůj hlas zámku Fryštát. „Jsem velice ráda, že jsou Karviňané na svůj zámek pyšní. Je to i ocenění naší práce,“ říká vedoucí správy zámku Alexandra Rebrová. Podle památkářů je zámek Fryštát v regionu opravdu jedinečný. Podobný nestojí v celém Slezsku, ani za hranicemi Polska. „Zámek, jak jej známe dnes, navrhl architekt Englisch na konci 18. a 19 století. Jeho stavební vývoj, od tvrze až po empírový zámek, se dochoval ve zdivu, omítkách a malbách,“ řekl Tomáš Nitra, z Národního památkového ústavu v Ostravě.
Na druhém místě se umístil most Sokolovských hrdinů v Darkově, který za největší chloubu považuje dvacet procent hlasujících. Třetí pak skončil kostel svatého Petra z Alkantary, přezdívaný též jako Šikmý nebo Česká Pisa. Ten zvolilo třináct procent čtenářů. Na dalších místech skončily Zámecký park, rybníky v Olšinách, náměstí ve Fryštátu a vodárenská věž. Čtenáři Sedmičky zvolili zámek ve Fryštátě za největší chloubu města. Památka láká k návštěvě stále více turistů a ti jsou mnohdy překvapeni, jaký skvost se skrývá uprostřed hornického města. Po nedávných povodních je ale zámek v ohrožení. Svah, na kterém stojí, se dal do pohybu.
„Odborníci zjistili, že praská venkovní plášť a praskliny jsou i v některých pokojích. Pohyb svahu také vychýlil štít a posunul i dřevěné krovy,“ upřesnila škody vedoucí správy zámku Alexandra Rebrová. Geologové na zámku stále provádějí šetření a brzy by měli zveřejnit, jak na tom vlastně zámek je. „Pokud bude svah stále ujíždět, bude to hodně drahé,“ potvrzuje Rebrová. Povodně poškodily i velmi cenný zámecký park. Přes veškeré škody je zámek stále otevřený a je oblíbeným místem návštěv místních i turistů. „Když k nám přijela rodina z Čech, tak jsme neváhali a vzali je na prohlídku zámku. Moje sestra byla opravdu překvapená, jaké kouzlo zámek ve Fryštátě má. Nejvíce se jí líbily gobelíny a porcelán,“ říká Luděk Voborník z Karviné. Lidé v současné době mohou na zámku projít tři okruhy a možná se mohu těšit na čtvrtý. „V něm by se mohli podívat do panské oratoře, neboli modlitebny. Z jídelny totiž nechali poslední vlastníci zámku Larisch-Mönichové postavit dlouhou spojovací chodbu s kostelem. Ta vedla do vyvýšeného místa v kostele, kde měli svou soukromou modlitebnu, aby se nemuseli scházet s obyčejnými lidmi,“ vysvětlila Rebrová. Zatím však správě zámku chybí na nový okruh peníze. „Byla by to další vzácnost Karviné. Pokud vím, tak v České republice jsou takové oratoře jenom dvě,“ dodala Rebrová.
Úředníci chystali i opravu koníren. V nich mělo být koňské muzeum a dokonce pivní lázně. „Museli jsme projekt přehodnotit a odložit. Je to památka, a to nás zavazuje k určitým postupům, které to prodražují,“ vysvětlil primátor Tomáš Hanzel.