Chlouba Opavy? Letní týden recese

Chloubou Opavy je podle ankety Sedmičky opavský Týden divů.

Podnikatelé, lékaři, vysokoškolští učitelé, dělníci a spousta dalších si každé léto vyčlení týden na to, aby se pobavili. V dresech osmi týmů měří síly ve sportu, ale také v mariáši, pití piva na hlavě či hodu vejcem. Více než třem stovkám lidí se Týden divů líbí natolik, že pro něj na webu Sedmičky hlasovali v anketě o chloubu Opavy. A Týden divů vyhrál.
Všechno začalo před šestatřiceti lety. Parta opavských studentů vymyslela prázdninovou akci. V roce 1974 uspořádali týdenní klání ve fotbale, golfu a mariáši. „Už první ročník oživily různé doplňkové disciplíny, spontánní nápady a překvapení,“ líčí Milan Selingr, který se jej zúčastnil coby šestnáctiletý. V dalších letech studenti bojovali vycpanými pytli na kládě, házeli vejce do dálky tak, aby jej spoluhráč neporušené chytil nebo pili pivo ve stoji na hlavě. „Úžasná spontánnost akce, soudržnost a nezávislost na oficiálních organizacích typu Socialistický svaz mládeže byla tím nejsilnějším zážitkem,“ hodnotí Dušan Pernica. Ten se Týdne divů poprvé zúčastnil v roce 1977.
A právě na sedmasedmdesátý rok vzpomínají účastníci nejvíce. Neformální studentská zábava vzbudila zájem veřejné bezpečnosti. Ta kvůli disciplíně Pedál Cup zatkla šestadvacet lidí. Pedál Cup byla soutěž o největšího burana. „Chodili jsme na Horním náměstí okolo koule v saku a teniskách s hřebenem v zadní kapse kalhot nebo třeba v kopačkách bez ponožek,“ vzpomíná Karel Skála. Náměstí bylo plné lidí. „Trolejbusy stály a všichni koukali. Pak nás příslušníci odvedli na stanici,“ dodává Tomáš Liska. Policisté mladíky obvinili z výtržnictví. Stíhání ale zastavili.
Původní čtyři týmy se dnes rozrostly na osm. „A z neoficiální akce se stala společenská záležitost, které se účastní nejen zakladatelé, ale i jejich děti a vnoučata,“ říká Michal Čižmár, který soutěží už třicet let.
Nejstarší aktivní účastník klání má osmasedmdesát a už patnáct sezon boduje v mariáši. Ti nejmladší jsou patnáctiletí. Své disciplíny dovedli opavští recesisté téměř k dokonalosti. Loni například padl rekord v pití piva na hlavě. Petr Theuer vypil půllitr v poloze vzhůru nohama za šest vteřin.
„Do Opavy se na Týden divů sjíždějí lidé z různých koutů Česka, ale i z Ameriky nebo Německa. Informace hledají na našich webových sránkách i facebooku. Je jich stále více,“ upřesňuje hlavní manažer akce Libor Langr.