Chomutovští judisté míří k boji o tituly

Nový systém bodování vyhovuje chomutovským judistům. Ti míří na mistrovství republiky.

Chomutov / Tři z pěti kvalifikačních turnajů na mistrovství České republiky mají za sebou žáci a dorostenci chomutovského oddílu Juda TJ VTŽ. Hned čtrnáct sportovců má postup na souboj těch nejlepších téměř jistý. „Je potěšitelné, že ti závodníci, u kterých předpokládáme umístění na postupových příčkách, zatím nezklamali,“ hodnotí hlavní trenér Bohuslav Stareček.
Chomutovští judisté mohou navazovat na úspěchy z loňské sezony. Ambice mají letos ještě vyšší. „Loni z pěti účastníků tři získali medaile. Dvakrát bronz a jednou stříbro. Letos bychom chtěli obohatit sbírku o zlato,“ přeje si Stareček.

Želízka v ohni

Největšími adepty na zlato jsou dvě mladší žačky. Jednou z nich je dvanáctiletá Markéta Vlachová, která soutěží v kategorii do 44 kilo. Judo trénuje čtyři a půl roku, což je dle trenéra na její věk průměr. „Důvodem, proč Markéta nad ostatními vítězí, je její všestrannost. Dělala atletiku, krasobruslení. Všestrannost je v tomto věku to nejdůležitější,“ vysvětluje Stareček. Druhou adeptkou na zlato je desetiletá Nela Jelínková. Před rokem přestoupila do Chomutova z Mostu. Drobná dívka, jež soutěží v kategorii do dvaatřiceti kilogramů, vyniká pokorou a obrovskou cílevědomostí. „Moc se na mistrovství těším. Bude to můj první takový turnaj a bylo by krásné získat medaili. Budu ale hodně nervózní,“ myslí si Jelínková. S nervozitou bojuje důkladným rozcvičováním. A úspěšně. Minulou sobotu si přivezla z Německa stříbro.

Ranking list

Chomutovští judisté letos získávají zkušenosti na velkých kvalifikačních turnajích, kde je čtyři sta až pět set dětí. „Tento systém je nový a sportovní úroveň turnajů šla kvalitou rychle nahoru. Setkávají se na nich soupeři z celé republiky. Boduje se umístění do sedmého místa. Nám to moc pomohlo. Je to spravedlivější. Máme tak šanci na několika turnajích a ne, že musíme vsadit vše na jeden,“ podotýká Stareček.