Chris Rock si řekl o titul krále komedie

Pět nejlepších

Pět nejlepších Zdroj: Magic Box

Jen málo amerických komedií si v posledních letech vydobylo právo dostat nálepku podstatné. To sice nic nemění na faktu, že se jich do kin dostávají desítky ročně, ale žádnou z nich si až na pár výjimek nezapamatujete. Je paradoxní, že se kinům vyhnul snímek Pět nejlepších, režijní i scenáristický počin známého komika Chrise Rocka. Snímek to je totiž vskutku podstatný a bohužel to zjišťujeme jen díky aktuálnímu Blu-rayi.

Chris Rock napsal příběh jakoby z vlastního života. Sledujeme bývalého komika, který se potýkal s alkoholismem a drogovou závislostí a nyní se soustředí raději na „vážné“ filmy. U příležitosti premiéry toho nejnovějšího chce jeho profil vydat New York Times a pošle za ním redaktorku. Komik po chvíli svolí, že s ním redaktorka může strávit jeden typický den, který je ale nakonec pro oba velmi netypický.

Rockův snímek připomíná krásnou trilogii Richarda Linklatera Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí. Také on zachycuje kouzelný okamžik, kdy se dvě duše setkají, oťukávají se a zjišťují, jestli by náhodou spolu nechtěly být častěji. Přesto nejde v první řadě o typickou romantickou komedii. Rock daleko spíše napsal a natočil komedii o současném stavu amerického showbyznysu a dokonce jakousi metakomedii (tedy komedii o komedii). To se projevuje především v charakteru hlavní postavy, která dává upomínat řadu známých skandálů celebrit.

Ještě nápaditější je postava jeho snoubenky, hvězdy reality show, kterou sledují kamery 24 hodin denně. Každá hrdinova interakce se snoubenkou je proto pečlivě zrežírována. Rock jde ale nad rámec ukazování faktů a přidává rozměr, jak moc to jednotlivce může psychicky likvidovat. Pět nejlepších vlastně ukazuje velmi náročný svět ukrytý za nablýskanými obrazy televize, filmu a bulváru. Vyloženě pro fajnšmekry pak je obsazení filmu. Najdeme komediální superhvězdy dneška (Kevin Hart), minulosti (Whoopi Goldbergová) i stálé velikány typu Adama Sandlera či Jerryho Seinfelda. Když se všichni potkají u jednoho stolu, je to okamžik téměř magický.

Navíc je celý film velmi svižně a chytře napsaný a studio Paramount znovu potvrdilo, že jak mu v posledních letech nejdou velké patetické projekty, tak má skvělý čich na důležité komedie. Bylo to právě toto studio, které dalo šanci Boratovi a dalším snímkům Sachy Barona Cohena.

Pět nejlepších
(komedie, USA, 102 minut)
Režie: Chris Rock
Hrají: Chris Rock, Rosario Dawson, J. B. Smoove, Gabrielle Union, Romany Malco, Cedric the Entertainer, Kevin Hart
Na DVD a Blu-ray od května 2015
Hodnocení: 90 %