Chystaný rekordní seskok Rakušanovi zhatilo počasí

Felix Baumgartner

Felix Baumgartner Zdroj: ctk

Pokusu o seskok z rekordní výšky více než 36 tisíc metrů dnes Rakušanovi Felixi Baumgartnerovi zabránil příliš silný vítr na základně Roswell v Novém Mexiku na jihu USA. Oznámil to tým extrémního sportovce Red Bull Stratos. Zatím není jasné, kdy se uskuteční další pokus.

Seskok byl dnes kvůli větru odložen celkem třikrát. Naposledy po 11:30 místního času (19:30 SELČ) byl pro dnešek zcela odvolán. Agentura APA v průběhu dne informovala, že v takovém případě by se nejspíš další příležitost naskytla ve čtvrtek.

Baumgartner hodlá při seskoku z rekordní výšky 36 576 metrů jako první člověk na světě ve volném pádu překonat rychlost zvuku 1127,6 kilometru v hodině. Padák se mu má otevřít až ve výšce kolem 1500 metrů.

Třiačtyřicetiletý Rakušan by se také měl stát rekordmanem ve výšce, jíž dosáhl s balonem. Časem kolem 5,5 minuty by chtěl dosáhnout i nejdelšího volného pádu. Seskok by však měl přispět také k novým poznatkům v lékařství.

Dosavadní světový rekord ve skoku z výšky držel od 16. srpna 1960 skokem z výšky 31 330 metrů americký letec Joe Kittinger.

Bývalý příslušník rakouské armády se riskantními kousky proslavil v minulosti už několikrát. Letos absolvoval dva cvičné seskoky z výšky 21 800 metrů a 29 610 metrů. Na rekordní seskok se připravuje pět let.