Chytli hada, ondatru a štíra

Plzeňští strážníci loni pochytali stovky zvířat. Vedle koček a psů i exotické hady nebo jezevce.

Užovka pardálí, veleštír císařský, ondatra pižmová, jezevec obecný – to není soupis obyvatel zoologické zahrady, ale seznam zvířat, která v loňském roce odchytili plzeňští strážníci. Lidé zavolají a strážníci musejí zvíře lapit. Když má službu, vyjíždí kvůli zvířatům strážník Petr Kokoška. Má na to speciální školení, doma chová hady. Chytnout ho do holé ruky, jako to uměl parťák dědy Komárka ve filmu Na samotě u lesa, ale neumí.

„Máme na to kleště,“ říká. S nimi už například tahal poraněnou užovku obojkovou z odpadní jímky v Liticích. Stejně jako všechna zraněná zvířata skončila v záchranné stanici zvířat na Doubravce, psi musí do útulku a exotičtí jedinci putují do expozice Akvatera plzeňské zoo. Strážník Karel Lang nikdy nezapomene, když chytal v jednom panelákovém bytě na Lochotíně veleštíra císařského. Dvacet centimetrů velkého tvora s klepety a nebezpečně vyhlížejícím ocasem odchytil gumovými rukavicemi do papírové krabice. Majitelka bytu byla k smrti vyděšená. Zbytečně. Veleštír císařský v ocasu nemá prudký jed jako jiní štíři.

„Stojí několik stovek. Bohužel často utíká,“ říká Martin Ševčík z Akva-tery. „Zvířatům strážníci pomáhali ve více než šesti stech případech. Chytili jsme také 333 psů a 168 koček,“ popisuje mluvčí Jana Pužmanová. Devětaosmdesát hafanů se pak podařilo vrátit majiteli, zbytek skončil v útulku.