Chytré hodinky začne prodávat i Swatch, vybaví je platebními funkcemi

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tungyuemans23 via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Největší světový výrobce hodinek, švýcarská společnost Swatch, uvede na trh hodinky s platebními funkcemi. Firma tak zřejmě reaguje na nástup chytrých hodinek od americké společnosti Apple, která svůj nový výrobek ukázala teprve v pondělí. Swatch chce své hodinky vybavit levnými programovatelnými čipy, které uživatelům umožní platit jen pohybem zápěstí.

Swatch Group začne hodinky vybavené platební technologií NFC nabízet do dvou měsíců, řekl šéf podniku Nick Hayek. „Jsme světoví přeborníci ve vkládání chytrých funkcí do hodinek. Nechceme vyrábět miniaturní mobilní telefon na vaše zápěstí. To můžou dělat jiní,“ prohlásil podle agentury Reuters Hayek.

Chytré hodinky Apple Watch od Applu se začnou prodávat 24. dubna, budou nabízet množství funkcí a baterie jim vydrží v průměru 18 hodin. Firma je podrobněji představila v pondělí.

Swatch v rámci zajištění plateb prostřednictvím hodinek navázal spolupráci s čínskou asociací China UnionPay, s jednou švýcarskou bankou a také s jedním velkým vydavatelem platebních karet. Firma název nesdělila, jde prý ale o olympijského sponzora. Podle Reuters je to zřejmě společnost Visa, která olympijské hry dlouhodobě podporuje.