Chytré spotřebiče se blíží. Letošní rok bude ve znamení a-commerce

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Princip automatizace se neprosazuje jen v retailu, ale třeba také v osobních financích.

Už ani e-commerce, ani m-commerce, ale a-commerce, to je slovo, které bude podle společnosti Trend Watching letos hýbat světem. Návrat na začátek abecedy v praxi znamená významný posun vpřed. Písmeno A se zde totiž odvozuje od slova automatizace a vyjadřuje fakt, že ti nakupující, kteří mají na práci i řadu důležitějších věcí – a to jsou všichni – rádi přesunou svá rozhodování ohledně běžných nákupů na chytrá zařízení a jejich algoritmy. Pro prodejce to znamená změnu v klasickém pojetí prodeje zahrnující jak přesvědčovací techniky, tak nastavování cen, samotný akt prodeje i doručování zboží. Respektive celý postup zůstává stejný, jenže na druhém konci těchto jednání už bude stát čím dál méně člověk a čím dál častěji jeho robotický zástupce.

Už delší dobu se mluví například o lednicích, které budou samy nakupovat potraviny. Chytrý spotřebič bude přesně vědět, co se v jeho útrobách ukrývá, a na základě znalosti spotřebních zvyklostí majitele bude schopen automaticky doobjednat mléko, vajíčka nebo třeba pivo těsně předtím, než dojdou . O takovou lednici se v současnosti snaží třeba Amazon.

A principy automatizace se neprosazují jen v retailu, ale i v dalších odvětvích. Miliony lidí již dnes například outsourcují část svých finančních rozhodnutí na autospořicí aplikaci Digit. Ne že by aplikace spořila zrovna na auto, ale i to se klidně může stát. Kdykoli tato aplikace vycítí, že je vhodná příležitost, přesouvá část peněz z běžného účtu uživatele na ten spořicí. Údajně se jí už povedlo naspořit lidem více než 500 milionů dolarů. A to už je pěkná řádka aut.

Jak se zdá, nový trend bude přát zákaznické straně, zahrne ji komfortem a ušetří jí mraky peněz (například i tím, že bude automaticky nakupovat věci, když budou zrovna ve slevě). Před prodejce každopádně staví velkou výzvu, se kterou bude nutné se elegantně vypořádat. Jak? Třeba stejnou zbraní. Na roboty roboty.


 

Velikonoce jsou už za chvíli! Pokud chcete znát těsto na ten nejlepší velikonoční mazanec, uplést pomlázku, nebo letos netradičně obarvit vajíčka, přečtěte si naše rady. Vše o velikonocích, jejich tradicích a zvycích se dočtete ZDE >>>