Chytré zastávky? I pro meziměsto

Olomoucké zastávky začnou od září zobrazovat i pohyb meziměstských autobusů.

Říká se jim inteligentní zastávky a už tři roky pomáhají Olomoučanům při přepravě městem. Na šedesáti stanicích, kde se lidé ihned dozví, kdy jim jede autobus nebo jestli má zpoždění, teď nově přibudou i meziměstské spoje.

Spokojenější tak mohou být lidé, kteří žijí v okolí města, i Olomoučané, kteří se linkou s číslem vyšším než 700 mohou svézt městem, jako kdyby šlo o autobus městské hromadné dopravy. „Konečně. Cítila jsem se diskriminovaná za to, že jsem z vesnice,“ tvrdí například Magda Vránová z Bystročic.

Podobně reagoval i Zdeněk Večeřa. „Jezdívám občas sedmnáctkou, na kterou večer dlouho čekám. Přitom kdybych věděl, že můžu jet stejnou trasu meziměstským autobusem, využil bych to. Jenže na zastávce jsem se to nedozvěděl,“ stěžuje si Večeřa. Chytré zastávky totiž ukazují pouze časy odjezdů a příjezdů městské hromadné dopravy. Cestující tak mnohdy nevěděli, že by jim jel i jiný autobus.

Společnost Veolia Transport, která meziměstské linky provozuje, chtěla na „chytré“ displeje proniknout už dříve. „Stávalo se, že nám lidé volali, proč naše spoje na zastávkách nejsou uvedeny. Teď jim konečně vyhovíme,“ věří Šrajer.

Veolia instaluje do stovky svých příměstských autobusů speciální zařízení za sedmnáct tisíc korun, a celkově tak za projekt zaplatí necelé dva miliony. V září by cestující měli vidět na displeji zastávek i jejich autobusy. Nápad se líbí také náměstkovi primátora Svatoplukovi Ščudlíkovi. Doplnění displejů totiž nebude stát město ani korunu.

Olomoucké autobusy dopravního podniku používají pro přednost na křižovatkách a informace pro zastávky rádiovou síť. Veolia naopak získá prvotní informace o pohybu svého autobusu přes satelitní navigaci GPS. „Systém bude fungovat tak, že pokud bude mít autobus zpoždění, promítne se to na displeji. Když pojede na čas, zůstane tam pravidelná hodina odjezdu,“ vysvětlil Šrajer. Výhodou GPS je pro Veolii i to, že může autobus sledovat po celé trase. Rádiová komunikace by naopak fungovala pouze na území města.

Využijete nové značení na zastávkách?