CIAF: umění souhry, akrobacie i záchrany z nebe

Na mezinárodní leteckou přehlídku CIAF v Hradci Králové míří špičkoví letci s nejmodernější leteckou technikou z celého světa.

Jedinečnou podívanou slibuje nabitý program největší středoevropské letecké přehlídky CIAF na královéhradeckém letišti. Ve dnech 4. a 5. září se divákům předvede na devět desítek letounů, vrtulníků a pilotů z mnoha zemí. Ukázky techniky však přehlídka nabídne i na zemi. Sedmička nabízí sedm nejzajímavějších tipů.

1. Umění českých letců a záchrana z nebe
V letecké ukázce se divákům předvede Michal Daněk, příslušník 21. základny taktického letectva v Čáslavi, který si letos přivezl z Anglie mimořádné prestižní ocenění.
„V letošním roce ve Waddingtonu ve Velké Británii získal první cenu za nejlepší letovou ukázku,“ uvedl velitel vzdušných sil Armády České republiky Jiří Verner.
Chystá se i sólové vystoupení letounů L-159 se specifickou kamufláží z čáslavské základny a vrtulníku MI-24 z náměšťské základny a vrtulníkového letectva W-3A Sokol. „Předvedou speciální úkony, které provádějí v rámci integrovaného záchranného systému, záchranu lidí, evakuaci i hašení,“ přiblížil letovou ukázku Verner.

2. Novinka ve vybavení české armády
Česká armáda se blýskne také novinkou ve svém vybavení. Poprvé divákům představí v českých barvách dopravní letoun Casa C295, který získala letos v březnu. „Máme zatím k dispozici na trénink jeden letoun. Provedeme s ním výsadky a jednoduchou techniku pilotáže,“ upřesnil Verner.
Návštěvníci si Casa C295 spolu s další nejen leteckou technikou české armády prohlédnou i na zemi.

3. Akrobatické kousky na nebi
Velkým zahraničním lákadlem přehlídky CIAF bude francouzská akrobatická letka Breitling Jet Team, která létá se sedmi českými stroji L-39 v nové kamufláži. Každoročně absolvuje na padesát letových ukázek po celé Evropě, akrobacii doplňují kouřové efekty a hudba. Během vystoupení se střídá skupinová akrobacie, kdy se vzdálenost mezi jednotlivými stroji L-39 zkracuje až na 2,5 metru.

4. Královská letka z Jordánska Zajímavou podívanou nabídne The Royal Jordanian Falcons aerobatic team, složený ze zástupců královského letectva Jordánska se čtyřmi letouny Extra-300. Vystupuje po celém světě, předvádí leteckou akrobacii ve formacích i sólovou akrobacii.

5. Kdo v Hradci vystoupí poprvé
Premiéru si na hradeckém CIAF odbude lotyšská skupina Baltic Bees Jet Team utvořená v roce 2008 z pilotů, kteří nalétali tisíce hodin na vojenských nadzvukových letounech. Létají na L-39 stejně jako Breitling Jet Team.
Neobvyklé jméno týmu Baltské včely vzniklo podle původní kamufláže letounů.
„Poprvé se v Hradci Králové představí akrobatická skupina Black Jacks z Německa. Co se týká individuálních letounů, tak si návštěvníci budou moci prohlédnout na statické ukázce dvojici letounů Eurofighter Typhoon německého vojenského letectva,“ sdělil Aleš Cabicar z pořádající Czech Airshow Agency.

6. Dánská letka
Ve vzduchu se předvede dánská F-16. Letouny s velkou manévrovací schopností jsou určené k leteckým soubojům a útokům na pozemní cíle. Jeho vybavení umožňuje útoky na cíle bez ohledu na denní či noční dobu nebo počasí.

7. Simulované boje i výpomoc v nouzi
Zajímavé bude vystoupení dvojice letounů MIG-29 slovenského letectva.
„Předvede simulaci vojenského boje. Snažili jsme se ve spolupráci s českým vojenským letectvem a provozovatelem českých aerolinek vymyslet ukázku simulovaného zásahu českého stíhacího vojenského letectva, výpomoci v nouzi civilnímu letounu. Ve vzduchu se tak v jeden moment objeví Boeing 737 za doprovodu letounu Jas 39 českého vojenského letectva,“ dodal Aleš Cabicar.