Cigaretové špačky budou z nizozemských měst uklízet vycvičené vrány

Vycvičená vrána přiletí ke koši a odhodí do něj nedopalek…

Vycvičená vrána přiletí ke koši a odhodí do něj nedopalek… Zdroj: VTM.cz

…zbytek cigarety je detekován a vráně je naservírována potrava…
Prototyp zařízení pro odhození nedopalků.
Prototyp zařízení pro odhození nedopalků.
Prototyp zařízení pro odhození nedopalků.
Prototyp zařízení pro odhození nedopalků.
6
Fotogalerie

Vrány jsou považovány za jedny z nejinteligentnějších ptáků, čehož nyní chce využít projekt Crowded Cities. Za pomoci těchto opeřenců chce dostat z měst cigaretové nedopalky.

Vrány při mnoha studiích dokázaly, že jsou schopné značné improvizace při získání potravy a také mohou být relativně snadno vycvičeny. Zakladatelé Bob Spikman a Ruben van der Vleuten proto chtějí sestrojit jednoduché zařízení, kam vrána nedopalek odhodí a po jeho detekci dostane potravu.

Prvotní úvahy přitom směřovaly k holubům, ti se však později ukázali jako těžko cvičitelní a volba tak padla na vrány. Tvůrci projektu rovněž hlásí první úspěchy s výcvikem, kdy si ptáci postupně asociují odevzdání nedopalku se stravou. Mezi vranami jsou navíc tyto informace lehce přenositelné a uklízecích vran tak může rychle přibýt.

Je tedy pravděpodobné, že podobný projekt může fungovat. Na druhé straně samozřejmě stojí otázka etiky, zda je přípustné pro takovou práci ptáky cvičit. A to i z důvodu, že nedopalky mohou být pro vrány toxické.