Čína se rychle stává digitální velmocí. Už zprovoznila 109 superpočítačů

superpočítač (ilustrační foto)

superpočítač (ilustrační foto) Zdroj: immortal.org

Čína zažívá boom superpočítačů. Vyplývá to z aktuálního žebříčku TOP500 nejvýkonnějších počítačů na světě. Asijská země má nyní k dispozici 109 vysoce výkonných výpočetních strojů. Přitom ještě před šesti měsíci měla zhruba třetinu. Nejvýkonnějším počítačem světa se už pošesté stal čínský Tianhe-2.

Na technologickém vzestupu Číny se stále více podílejí domácí výrobci. Tamní společnost Sugon už zprovoznila 49 výpočetních systémů, čímž v žebříčku TOP500 předběhla IBM, která jich má na kontě jen 45. Pro doplnění, nejvíce superpočítačů nese logo Hewlett-Packard (celkem 156).

Počtem zařízení si první místo i nadále udržely Spojené státy americké, které mají 201 superpočítačů. Zavádění nových zařízení však v USA kleslo na nejnižší úroveň od zavedení hodnocení v roce 1993, upozorňuje The Wall Street Journal.

USA v TOP500 zpomalují i přesto, že v zemi se staví celá řada výkonných počítačových systémů jako například datová centra Googlu, Facebooku nebo Amazonu. Tyto systémy však nesplňují kritéria, aby se mohly v tabulce objevit.

Analytik: Čína už není zásobárnou levné pracovní síly

Jak komentoval analytik IDC Rajnish Arora, pomalé vytlačování amerických technologií těmi čínskými nemusí nutně znamenat, že by Spojené státy investovaly málo. Spíše jde o přirozenou evoluci čínské ekonomiky a obchodu. Čína podle něj už není zásobárnou levné pracovní síly.

TOP500 nejvýkonnějších počítačů
Hodnocení TOP500 nejvýkonnějších počítačů světa sestavují experti z USA a Německa dvakrát ročně, a to od roku 1993. Nejsilnější počítač Tchien-che-2, v anglicky psaných textech označovaný jako Tianhe-2, je schopen trvale zpracovávat 33,86 petaflopu za sekundu. To je 33,86 biliardy početních úkonů za sekundu.

Své želízko v ohni má ve světě superpočítačů také Česká republika. V Národním superpočítačovém centru IT4Innovations v Ostravě běží od léta superpočítač Salomon. Podle posledního hodnocení jde o 40. nejvýkonnější počítač na světě.