Číňané před svátkem mrtvých skupují papírové iPady

iPad

iPad Zdroj: profimedia.cz

Papírové napodobeniny iPadů a iPhonů jdou v Číně na dračku před blížícím se svátkem mrtvých. O Svátku zametání hrobů, který letos připadá na 4. dubna, rodiny uklízejí hroby svých předků, obětují jim jídlo a pálí na hrobě papírové repliky předmětů nutných pro každodenní život, jako je oblečení, peníze, auta či domy. Podle tradice, sahající tisíce let do historie, předci tyto předměty použijí v posmrtném životě.

Svátek čistoty a jasu, jak se čínským dušičkám správně říká, ovšem v poslední době nabývá velmi moderní podoby. Důkazem jsou právě papírové imitace iPhonů a iPadů, jež jsou v Číně nesmírně populární.

„Papírové iPhony a iPady, které prodáváme, mají stejnou velikost jako ty skutečné a patří k nim i celý balíček doplňků, včetně kupříkladu sluchátek,“ sdělil jeden z internetových prodejců Wang. „Provozuji tento webový obchod již čtyři roky a před dvěma lety jsem začal s prodejem papírových iPhonů a iPadů. Jsou docela oblíbené. Hlavně před Svátkem zametání hrobů o ně jeví spousta lidí zájem,“ dodal.

Papírový iPad vyjde podle AFP na 538 jüanů (asi 1570 Kč), iPhone stojí kolem 22 jüanů (64 korun). Výrobky firmy Apple jsou v Číně hitem a místní obyvatelé neváhají strávit hodiny ve frontách, aby získali nejnovější produkty.