Čínská Changhong otevřela v Nymburku po montovně i vývojové centrum

Montážní linka společnosti Changhong v první česko-čínské průmyslové zóně, které je Nymburku

Montážní linka společnosti Changhong v první česko-čínské průmyslové zóně, které je Nymburku Zdroj: ctk

V česko-čínské průmyslové zóně v Nymburku bylo otevřeno evropské R&D (výzkumné a vývojové) centrum výrobce LCD televizorů, společnosti Changhong. Sloužit bude tomu, aby měl tamní závod blíže k vývoji a vliv na to, jak televize vypadají. Zároveň chce rozšířit portfolio svých výrobků. Továrna v nymburské průmyslové zóně doposud funguje jen jako montovna.

„Máme plány na další rozšiřování, nejenom výroby televizí, ale jsou tady plány třeba na nějakou bílou techniku nebo klimatizace, protože mateřská společnost v Číně vyrábí široké spektrum produktů,“ řekl manažer kvality společnosti Pavel Kafka.

Co se bude v Nymburku vyrábět, podle něj závisí na analýze trhu. „Loni jsme vyrobili 800 tisíc televizí, plán pro letošní rok je milion,“ uvedl Kafka s tím, že další rozšiřování je limitováno prostorami, které má firma k dispozici.

Podle středočeského hejtmana Miloše Petery (ČSSD) kraj naplňuje dohody, které byly uzavřeny v minulých letech. Petera otevření vývojové centra považuje za důležitý krok z hlediska dalšího rozvoje. Další firmou, která bude v zóně působit, je společnost China Telecom.

Smlouva o spolupráci

Hejtman dnes s tajemníkem čínské provincie S'-čchuan Wang Tung-mingem podepsal memorandum o spolupráci obou regionů na další tři roky. Dokument předtím schválilo středočeské zastupitelstvo. „Zastoupení Středočeského kraje v S'-čchuanu by mělo být otevřeno v průběhu června,“ řekl Petera. Součástí spolupráce je i pravidelná přímá letecká linka mezi Prahou a Čcheng-tu v S'-čchuanu. „Myslím, že tím velmi významně přispějeme k rozvoji turistické výměny,“ uvedl hejtman.

Česko-čínská průmyslová zóna vznikla vyčleněním 18 procent průmyslové zóny Nymburk Sever, která má celkovou rozlohu 280 hektarů. Její vytvoření je výsledkem spolupráce Středočeského kraje s městem Nymburk.

Společnost Changhong je jedním z největších výrobců LCD televizorů na světě. V roce 2005 byla založena její pobočka v České republice a v Nymburku byla postavena továrna. Společnost v ní zaměstnává zhruba 400 lidí. „Další investice jsou předmětem obchodního tajemství,“ uvedl dnes v Nymburku generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera.