Čínský Alibaba nakonec vstoupí na burzu na Wall Streetu, jednání v Hong Kongu zkrachovala

Šéf Alibaba.com Jack Ma

Šéf Alibaba.com Jack Ma Zdroj: alibaba.com

Několik týdnů jednala čínská internetová společnost Alibaba s hongkongským regulátorem o vstupu na místní burzu. Jednání však zkrachovala a firma tak nakonec uskuteční primární nabídku akcií v New Yorku. S odvoláním na zdroje blízké jednání to uvedla agentura Reuters.

Alibaba řešila s hongkongskou akciovou burzou a místním regulátorem akcionářskou struktuřu firmy. Jednání se údajně soustředila na to, zda by bylo možné, aby firma měla akcie na burze a současně aby si skupina zakladatelů a některých zaměstnanců mohla udržet kontrolu nad složením správní rady. Ke shodě však nedošli.

Americká burza dovolí čínské firmě udržet si kontrolu nad byznysem

Vstup na burzu v New Yorku by usnadnil zakladateli firmy Jacku Maovi a jeho manažerskému týmu udržet si kontrolu nad firmou prostřednictvím duální akciové struktury. Ta je běžná u internetových firem jako Google nebo Facebook. Podle zdroje si firma již najala americké právní firmy, aby začaly pracovat na přípravě primární nabídky akcií, a brzy si najme i banky, které by měly úpis akcií řídit. Zástupci firmy Alibaba a hongkongské akciové burzy se ke zprávě odmítli vyjádřit.

Z úspěchu Alibaby profituje také Yahoo

Podle údajů, které v červenci zveřejnila Yahoo, příjmy společnosti Alibaba v prvním čtvrtletí letošního roku stouply o 71 procent na 1,4 miliardy dolarů. Zisk se téměř ztrojnásobil na 669 milionů USD. Yahoo je jedním z hlavních akcionářů Alibaby s podílem 24 procent, přestože nedávno prodala v čínské firmě velký podíl. Největším akcionářem je japonská Softbak, která vlastní 35 procent. Ma, bývalý finanční ředitel a spoluzakladatel Joe Tsai a další nejvyšší představitelé firmy vlastní podíl deset procent.

Podle odhadů makléřských společností by hodnota firmy Alibaba mohla činit až 120 miliard dolarů. Americká sociální síť Facebook byla před svým loňským vstupem na burzu ohodnocena na 100 miliard dolarů. Tržní kapitalizace Yahoo nyní činí 32 miliard dolarů.

Jak se společnost Alibaba rozrůstala
Server Alibaba.com začínal v roce 1998 jako B2B web v angličtině, který dával dohromady čínské výrobce a zahraniční odběratele. Později přibyl web pro domácí podnikatele nazvaný 1668.com a velkoobchod pro malé firmy aliexpress.com. Po úspěchu v sektoru B2B určeném podnikatelům společnost Alibaba spustila v roce 2003 také platformu pro drobné spotřebitele. Vznikl Taobao a o pět let později Tmall. K internetovým obchodům Alibaba později připojil také vlastní web pro platbu přes internet (Alipay) anebo softwarovou firmu AliCloud.