Cirkus a artisti ovládnou Letnou

Cirkus bez zvířat a artisté. To je festival nového cirkusu a divadla Letní Letná. V Praze se uskuteční pošesté.

Hru s ohněm, hospodský nový cirkus či akrobatické kousky na provazech a jednokolkách mohou diváci zhlédnout na festivalu Letní Letná. Akce, která dá letos poprvé prostor všem umělcům nového cirkusu při takzvané Open stage, potrvá od 19. do 31. srpna.

Po třech letech se na Letnou vrací francouzský soubor Cirque Trottola. „Představí svou nejnovější inscenaci Volchok, která nadchne výjimečnou poetikou, magií a tajemstvím,“ tvrdí dramaturg přehlídky Ondřej Cihlář. O oblíbenosti souboru svědčí i to, že před třemi lety byla všechna jeho představení vyprodaná.

„Tradiční cirkus mi přijde příliš umělý a je mi líto těch zvířat. Na artisty se ale podívám rád. Je k podivu, co všechno dokážou,“ říká Miloš Peterník, který přehlídku navštívil již dvakrát.

Dalším francouzským souborem na festivalu bude Le Boustrophédon s představením o válečných hrůzách Court-Miracles, které je založené na cirkusovém umění a práci s loutkami. Ty se prolínají s herci.

Chybět nebudou ani české Buchty a loutky či Kašpárek v rohlíku. Mezi největší lákadla budou zřejmě patřit dvě představení inscenace La Putyka. „Francouzi mají víno, Češi pivo. La Putyka je hospodský nový cirkus,“ podotýká autor projektu Rostislav Novák.

Představí se i kabaretní soubor Vosto5. Na festivalu se rozloučí s vojenským stanem, ve kterém vystupoval na letních akcích. „Toto léto pojmeme jako rozlučku s tímto kultovním prostorem,“ vysvětluje Cihlář.

Vstupenky stojí od 310 do 500 korun.