Clooney se kvůli sochám z Parthenonu střetl se starostou Londýna

George Clooney

George Clooney Zdroj: Profimedia.cz

Americký herec George Clooney se dostal do sporu s londýnským starostou Borisem Johnsonem kvůli mramorovým sochám, které Britové počátkem 19. století odvezli z athénského Parthenonu.

Zatímco Clooney si myslí, že by se sporné sochy měly vrátit do Řecka, Johnson prohlásil, že herec navrhuje to samé, co Adolf Hitler. Clooney mu v neděli odtušil, že asi vypil příliš whisky.

Clooney o návratu mramorových soch z Parthenonu nedávno mluvil při tiskové konferenci k jeho nejnovějšímu filmu Památkáři a vysloužil si za to nadšené ohlasy řeckých médií. Sochy jsou v Britském muzeu v Londýně.

Johnson, který je znám barvitým vystupováním, se ve svém sloupku v deníku The Daily Telegraph zeptal, „kam hodlali nacisté poslat ty sochy?“ „Do Atén! Tenhle Clooney prosazuje pro londýnské kulturní poklady hitlerovský program,“ napsal Johnson.

„Jsem starostův velký fanoušek a jsem si jist, že můj ctihodný přítel ve skutečnosti nezamýšlel srovnávat mě s Hitlerem,“ reagoval v neděli v prohlášení Clooney. „Přičetl bych to přehnané nadsázce spláchnuté několika whisky. Jednou nebo dvakrát jsem byl ve stejné situaci a tak vůči němu v nejmenším nechovám nepřátelství.“

Mramorové sochy z Parthenonu a z dalších míst na aténské Akropoli odvezl na počátku 19. století britský velvyslanec v Cařihradu, Thomas Bruce hrabě z Elginu. Dostal k tomu povolení od otomanských úřadů v době, kdy Řecko bylo okupováno Tureckem.

ParthenonParthenon | Profimedia.cz

„Stačí se podívat na pravidla (Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu) UNESCO, na které přistoupily všechny zúčastněné strany. Okupující země nemůže prodávat národní dědictví okupované země,“ napsal Clooney. „Ještě relevantnější je fakt, že sochy odstranili z Parthenonu Turci jako okupanti a prodali je. Byla to jedna památka, která byla rozbita na kousky. Je to, jako kdyby byla Davidova hlava prodána Anglii, paže Vatikánu a trup Metropolitnímu muzeu,“ dodal.

Připomněl, že památky z Parthenonu jsou i v dalších zemích a kdyby se vrátil „ten nejzjevnější objekt …, zbytek světa by následoval“. „Britové se v průzkumech jednoznačně vyslovují pro návrat těchto soch,“ uvedl Clooney. „To jsou fakta, ale možná je jednodušší mě přirovnat k Hitlerovi,“ dodal.

Britské muzeum opakované žádosti o navrácení soch odmítalo s tím, že sbírku legálně vlastní a že ji bezplatně vystavuje v mezinárodním kulturním kontextu.