Co se stane, když ztratíte peněženku. Praha skončila ve světovém srovnání na chvostu

3/12 - Praha, v pokusu jedna z nejhorších.

3/12 - Praha, v pokusu jedna z nejhorších. Zdroj: David Malík

11/12 - Helsinky. Město podle experimentu s nejčestnějšími lidmi.
9/12 - Bombaj. Indická megapole v testu také uspěla.
8/12 - Město Budapešť obsadilo "bronzovou" medaili. Spolu s New Yorkem.
8/12 - New York.
7/12 - I Moskva je v popředí žebříčku, čtvrté místo jí patří spolu s Amsterdamem.
16
Fotogalerie

Magazín Reader`s Digest uspořádal začátkem letošního roku zajímavý experiment, vybral si několik měst po celém světě a ve veřejném prostoru nechal ležet peněženku. Konkrétně dvanáct peněženek v každém vybraném městě. A měřil, kolik se jich vrátí zpět. 

V každé peněžence se nacházela kartička se jménem, telefonním číslem, rodinnou fotkou, několika různými vizitkami a vždy ekvivalent sumy 50 dolarů. V Praze, která byla také součástí pokusu, tak šlo o tisícikorunu. 

"Je přirozené, že takovou věc, kterou najdete vrátíte," uvedla Petra Samcová, jedna z mála v Praze, kdo se jako nálezce obrátil na kontakt v peněžence. 

Tým Reader`s Digest umístil zmíněných dvanáct peněženek v daném městě vždy v parcích, v obchodních domech nebo prostě na ulici na chodníku. Ze 192 peněženek se celkem vrátilo 90, tedy méně než polovina. Touto optikou by se mohl svět zdát jako nečestné místo. 

Jak experiment dopadl, a to, jak si v testu vedli lidé v Praze, ale třeba také v Berlíně, Moskvě, nebo v New Yorku - celkem v 16 metropolích planety, si prohlédněte v přiložené fotogalerii.