Comics Centru se daří s předobjednávkami

Na přání. První kniha komiksů vydaná na základě
objednávek čtenářů je Zámek a klíč: Koruna stínů

Na přání. První kniha komiksů vydaná na základě objednávek čtenářů je Zámek a klíč: Koruna stínů Zdroj: Repro E15

Netradiční projekt na knižním trhu se Comics Centru začíná vyplácet. Nakladatelství specializované na zahraniční komiksy začalo od letošního roku vydávat knihy na základě závazných objednávek realizovaných během měsíční webové kampaně. Pouze pokud si za měsíc daný titul objedná a zaplatí dostatečný počet zájemců, komiks vyjde.

Doposud se uskutečnily tři kampaně, všechny úspěšné, při nichž si komiks objednalo o stovky více zájemců, než bylo požadované minimum 500 kusů. „Edici Na přání chceme využívat jen pro tituly, pro které je nutný tento inkubátor. Další várka bude pokračovat opět na podzim,“ sdělil deníku E15 šéf Comics Centra Václav Dort.

Nakladatelství tak v moderním prostředí využívá prapůvodní distribuce knih, kdy nakladatel prodával výtisky jasně definovanému počtu čtenářů. Neznamená to však, že by se knihy vůbec nedostaly na knižní trh. „Za základ bereme počet objednaných kusů a pak vznikne případný nadnáklad. Zároveň jsou mezi objednávajícími i někteří knihkupci,“ uvedl Dort s tím, že výsledná cena je ale vyšší než při kampani. Zároveň prozradil, že pokud se nezmění ekonomická situace, bude se snažit držet minimální počet závazných objednávek na současných 500 kusech. „Pokud se ještě zvýší kurz dolaru a eura ke koruně, budeme to muset změnit. Kurz k dolaru ovlivňuje cenu licencí a kurz k euru cenu tisku.“

Nápad na tuto edici Dort a jeho tým dostal po úspěchu velkých knih, které se dostaly na pulty přesně tímto způsobem loni. Dvojice kampaní dala vzniknout kompletnímu vydání Sin City a prvním čtyřem dílům Hellboye v jednom ohromném svazku. „V edici Kolosální knihy připravujeme knihu Kolosální Conan. Bude to velkoformátová kniha o 1264 stranách obsahující celou sérii 51 sešitů velmi úspěšné a překrásně kreslené série Conan,“ uzavřel Dort. Tyto knihy pak v čase získávají na hodnotě. Například velké Sin City od loňského vydání na pultech stojí již tří- až čtyřnásobek původní ceny.