COVID III: vše, co potřebujete vědět

COVID III: vše, co potřebujete vědět

COVID III: vše, co potřebujete vědět Zdroj: Shutterstock

Od předchozích programů se Covid III liší objemem poskytnutých záruk, a tím, že je poskytuje přímo Česká republika a nikoliv fondy EU. To by mělo celý proces zjednodušit a zrychlit. Podat žádost o úvěr mohou firmy přímo u své banky.

Jak uvedl Tomáš Salomon, generální ředitel České spořitelny: „Garance slouží primárně k tomu, aby velká část firem byla financovatelná. Protože máme jako komerční banky povinnost zkoumat firmu v rámci schopnosti splácení, za stávající ekonomické situace bychom firmám financování poskytnout nemohli. Záruka tedy slouží k tomu, abychom firmě i tak úvěr poskytnout mohli.“

Program Covid III bude poskytován k úvěrům sjednaným do 31. 12. 2020.

Program Covid III je určen pro podnikatele a firmy do 500 zaměstnanců, jejichž ekonomické aktivity byly postihnuty dopady koronavirové pandemie. Firmy s obratem do 60 mil. Kč za rok mohou o podporu požádat online zde. U firem s obratem více než 60 mil. Kč za rok je potřeba kontaktovat svého firemního bankéře, ten s vámi projedná konkrétní typ úvěru a další podmínky. Úvěr v programu Covid III lze použít k úhradě provozních výdajů: např. mzdy, nájemné, platby za energie, úhrada dodavatelsko-odběratelských faktur, pořízení zásob, materiálu apod.

Jakou záruku k úvěru získáte?

  • Firmy do 250 zaměstnanců získají až 90 % jistiny zaručovaného úvěru.
  • Firmu od 251 do 500 zaměstnanců získají až 80 % jistiny zaručovaného úvěru.

Maximální výše úvěru se zárukou nesmí přesáhnout 50 mil. Kč. Splatnost úvěru je až 5 let, přičemž platnost záruky je 3 roky. Podpora je poskytována formou ručení ČMZRB.

Obraťte se na firemního bankéře České spořitelny. K dispozici vám je i telefonní linka pro podnikatele: 956 777 778.